szerző:
hvg.hu

Több mint 6,5 milliárd forinttal segít be a Mark Zuckerberg és felesége által működtetett alapítvány egy nagyon szegény, de nagyon okos fiatalokat segítő vállalkozásba.

Mark Zuckerberg tavaly december 1-jén egészen váratlanul bejelentette, hogy "az emberiség érdekében" lemond a családja birtokában lévő Facebook-részvények 99 százalékáról. Az összesen 45 milliárd forintot érő részvények a Chan Zuckerberg Initiative néven létrehozott alapítványhoz kerültek, melynek néhány nappal ezelőtt már meg is volt az első komolyabb befektetése.

A 6,6 milliárd forintnak megfelelő 24 millió dollárt az Andela nevű startup kapta. A két éve működő vállalkozás Kenyában és Nigériában összesen 200 embert foglalkoztat, de ennél jóval többnek szerez munkát. A szervezet ugyanis arra vállalkozott, hogy felkarolja azokat az afrikai fiatalokat, akiknek pénz hiányában esélyük sem lenne megtanulni professzionális szinten programozni, a tehetségük viszont megvan hozzá.

Akit az Andela beválogat, az szinte már biztosra veheti, hogy sikerült kitörnie a szegénységből: több hónapnyi tanfolyami képzés után a cég nemzetközi vállalatoknál helyezi állásba az afrikai programozókat: mégpedig a Google-nél, az IBM-nél, a Microsoftnál vagy persze a Facebooknál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!