szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miközben a robotporszívókat egyre többen ismerik, azt jóval kevesebben tudják, hogy a felmosóbot és -vödör páros szintén kiváltható egy robottal. Kipróbáltunk egyet.

Mennyire használható egy robotporszívó? Kipróbáltunk egy 170 és egy 50 ezres gépet, az eredményt itt találja.

Az iRobot név ismerősen csenghet azoknak, akik csak egy kicsit is jártasak a robotporszívók terén, azt viszont csak kevesen tudják, hogy ez a több mint 25 éves múltra visszatekintő cég készítette azokat a katonai és rendőri célokra használt robotokat is, melyek (sajnos) gyakran felbukkannak a híradókban is. A cég PackBot nevezetű masináit küldték be először a baleset után a fukusimai erőműbe, de Irakban és Afganisztánban is nagy hasznát veszik az emberhelyettesítő robotoknak. Jelen tesztalanyunk ugyan nem tud bombákat felkutatni és megsemmisíteni, de a padlón található gyakori szennyeződésekkel remekül elbánik.

Kicsi a bors

Az iRobot Braava Jet 240 egyik legfontosabb jellemzője a rendkívül kis méret: az apróság akár a tenyerünkben is elfér. A masina nem azért lett ilyen kicsi, mert a gyártó esetleg kispórolta belőle az anyagot és a tudást, hanem sokkal inkább azért, mert a korábbi modelleket sokan egyszerűen túl nagynak találták. Az új verzió mindenhova befér: be tud gurulni a bútorok alá és akár még a falra rögzített WC-kagyló alatti terület megtisztításával is megbirkózik. A 18x18 centiméteres, 8 centiméter magas készülék alig 1,25 kilogrammot nyom a mérlegen.

©

A gép tetejéből kihajtható egy, a hordozást segítő fogantyú, alul pedig két darab, rendkívül puha gumírozású kereket találunk, illetve egy műanyag lapot, melybe oldalról lehet becsúsztatni magát a felmosófejet. Utóbbiból háromfajta létezik. A robot az egyszerű lyukkódos megoldásnak köszönhetően tudja, hogy mi éppen melyik fejet applikáltuk rá, és onnantól kezdve annak megfelelő beállításokkal dolgozik. A száraz törlőfejjel a robot egyenes vonalon haladva, rezgőmozgás nélkül szedi össze a kisebb szennyeződéseket, hajszálakat és állatszőröket. Ha a nedves törlőfejet pattintjuk a helyére, akkor értelemszerűen már folyadékot is használ a gép a működés közben, de még mindig csak egyenes vonalon mozog. A felmosáshoz kitalált betéttel már V-alakú mozgást végez a készülék, több vizet használ és rezegteti a törlőfejét.

©

Vizesblokk

A gyártói ajánlás szerint a kis segédet a szoba bal sarkában kell indítani. A feladatvégzéshez egyszerűen csak be kell kapcsolni, illetve, ha nedves módban kívánjuk használni, akkor előtte fel kell tölteni a 1,5 deciliteres tartályát. Csak és kizárólag tiszta vízzel szabad itatni az eszközt, a vegyi és illatanyagok ugyanis a felmosófejekre vannak felvíve. A nagyobb modellektől eltérően a víz nem közvetlen a törlőfejre jut, hanem a folyadékot maga elé spricceli a robot, majd pedig a fejét rezegtetve gyorsan fel is törli azt.

©

Az iAdapt 2.0 navigációnak köszönhetően a robot tudja, hogy hol járt és hova kell még mennie takarítani, munkája végeztével pedig visszatér a kiindulási helyére és hangjelzéssel figyelmeztet, hogy a csíny letudva ("job done").

Jól dolgozik?

Az eszköz 20-25 négyzetméteres helyiségekre van kalibrálva. Tesztelésünk során a körülbelül 10 négyzetméteres csempés fürdőszobában 30 perc alatt végzett a rábízott feladattal. A körülbelül kétszer nagyobb, fa padlózatú konyhában kétszer több ideig dolgozott, a végeredmény azonban ugyanaz: a munka minősége szemre egy 98 százalékosnak mondható, vagyis egy-két makacsabb szennyeződést leszámítva mindent eltávolított a padlózatról. Pozitívum a rendkívül halk működés, a meghajtásért felelős motor és a spriccelés is szinte teljesen zajmentes, arra viszont nem árt odafigyelni, hogy véletlenül ne lépjünk rá a kütyüre. De persze ideális esetben akkor dolgozik az iRobot, amikor mi nem sertepertélünk a közelében.

A telefonunkon/tabletünkön futtatható iRobot Home alkalmazás révén nemcsak a gyártó Roomba robotporszívói, hanem Braava felmosórobotjai is kezelhetők. A Bluetooth adatátvitelt alkalmazó applikációval egyrészt elindíthatjuk és leállíthatjuk a takarítást, valamint egy olyan virtuális falat is definiálhatunk, mely mögé nem fog gurul el a készülék. Az alkalmazásban frissíthetjük továbbá a robot szoftverét, és megadhatjuk, hogy a különböző üzemmódokban mennyi vizet alkalmazzon a rendszer. Úgynevezett helyi takarítást is kezdeményezhetünk, ami akkor hasznos, ha csak egyetlen koncentrált helyen szeretnénk tisztításra bírni a készüléket. A beépített szenzoroknak köszönhetően nem kell attól tartani, hogy a robot le fog zuhanni a lépcsőn és a szőnyegre sem mászik fel az apróság. Tapasztalatunk szerint a különböző tárgyakkal – így például asztal- és széklábakkal – történő kisebb koccanások benne vannak a pakliban, de egyik félre sem jelentenek veszélyt.

©

Negatívum ugyanakkor, hogy a takarítást nem lehet előre időzíteni.

Üzemeltetés(i költségek)

Alaphelyzetben hat darab tisztítófejet kapunk a gép mellé, később pedig tíz darabos csomagonként kell 3 ezer forintot fizetni. Ez nem mondható túl olcsónak, de oly módon takarékoskodhatunk, hogy a szennyezett törlőfejeket kevés vízzel megtisztítjuk és újrahasználjuk. Ezt egyébként a gyártó nem ajánlja, hanem azt tanácsolja, hogy használjunk inkább mosható betéteket, melyekből három darab 6 ezer forintba kerül, és bár egyelőre nem kapható a boltokban, várhatóan heteken belül megjelenik.

Az akkumulátor lemerülését hang- és fényjelzés kíséri, és a kivehető aksit nekünk magunknak kell feltölteni, vagyis ezúttal nem kapunk a robotporszívókéhoz hasonló töltő/dokkoló állomást, ahol teljesen automatikusan lezajlik a töltési folyamat.

©

Verdikt

+: apró méret, kis tömeg, mindenhova befér, csendes, többféle nedves és száraz üzemmód, okostelefonos beállítási lehetőségek, virtuális fal.

: az eldobható tisztítófejek drágák, a mosható fejekre még várni kell egy kicsit, nincs időzítési lehetőség és dokkolóállomás.

A „többet ésszel mint erővel” alapelvet alkalmazó iRobot Braava Jet 240 az apró méretét meghazudtoló produkciót ad elő a lakás lényegében bármely helyiségében, csendben. A kis Braava 75 ezer forintos ára kedvezőbb a nagyobb modellekénél, de azért az igazsághoz hozzátartozik – és kár –, hogy az eldobható tisztítófejek hosszú távon sokba kerülhetnek.

A felmosórobot remek társa lehet egy robotporszívónak, de az már látszik, hogy mindkettő csak félmegoldást jelent. Nekünk, felhasználóknak ugyanis az lenne a legjobb, ha a két funkció egyetlen készülékben találkozna, és magától ismerné fel, hogy a lakás melyik részén melyik takarítási módszertant kell alkalmaznia.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!