Jönnek az újfajta TV-csatornák, máshogy kell majd nézni őket

Jönnek az újfajta TV-csatornák, máshogy kell majd nézni őket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 360 fokos megjelenítést biztosító készülékek és csatornák lesznek a televíziós iparág következő újításai. Amerikában már kifejezetten így élvezhető adást is sugároznak.

A virtuális valóság tovább fejlődhet, 2018-ra piacképesek lehetnek a 360 fokos megjelenítést kínáló televíziók – írja a világ legnagyobb műholdastévés vállalatának szakemberére hivatkozva az SG.hu. A SES leányvállalatánál, az MX1-nél dolgozó Florian Anton szerint a legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy a dekóderek jelenleg nem képesek a 360 fokos közvetítésekhez kapcsolódó hatalmas adatmennyiséget feldolgozni. De a szakember szerint ezt a feladatot a következő két éven belül képesek lesznek megoldani és ezután már nem lesz akadálya a virtuális valóság (VR) televíziók megjelenésének és elterjedésének.

A 360 fokban látó kamerákkal rögzített és ilyen formában is sugárzott adás előnye óriási: ha egy VR-szemüvegben nézi valaki az adást, úgy érzi magát, mintha ő is a helyszínen lenne. Egy koncert vagy sportmérkőzés közben ez óriási élmény lehet.

A SG.hu által idézett szakember szerint a VR-es közvetítéseknek még a tévétársaságok számárai s van előnyük. Ezek ugyanis olcsóbban elkészíthetők lesznek, mint a mai műsorok, hiszen elegendő lesz egyetlen 360 fokban látó kamera a napjainkban használt számos készülék helyett és a rendező szerepét is a nézők vehetik majd át.