szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar idő szerint pénteken 13 óra 55 perckor megszakadt a kapcsolat a közel 20 éve útjára indított Cassini űrszondával.

Egy hónap híján 20 évet töltött a világűrben az amerikai és az európai űrhivatalok (NASA és ESA) Cassini szondája. A Szaturnusz vizsgálatára tervezett Cassini–Huygens-űrszondát 1997. október 15-én indították. Az anyaszonda, a Cassini eredetileg négyévesre tervezett küldetését végül kétszer meg is hosszabbították.

A Cassini feladata az volt, hogy a Szaturnusz körül keringve vizsgálja a bolygót, valamint annak gyűrű- és holdrendszerét, onnan fotókat is küldött haza. Az űreszköz az MTA szerint összesen 294 keringést hajtott végre a bolygó körül, 653 gigabájt adatot küldött, 7 új holdat fedezett fel a bolygó körül, összesen 453 ezer képet csinált, adatai alapján 3900-nál több publikáció készült.

Az űrszonda még áprilisban fogott bele a misszióját lezáró haláltáncba, vagyis abba a 22 körbe, amelyet a bolygó és gyűrűi közötti területen tett meg. Ennek végére került pont pénteken: a tudósok a rádiókapcsolat megszakadásából tudják, hogy a Cassini belezuhant a Szaturnusz atmoszférájába, és ott elporladt. Mindez a NASA szimulációján is látható.

A NASA még a haláltánc áprilisi kezdetekor tett közzé egy megható képet a misszióról. A fénykép április 12-én, 1,4 milliárd kilométerre a Földtől készült, és olyan, mintha az űrszonda búcsúzóul még "visszanézne" otthonára. Itt nézheti meg, hogyan néz ki a Föld 1 400 000 000 km-es távolságból.

Az űrszondához egy minioperát is írtak búcsúzóul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!