szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lájkvadászattal és facebookos nyereményjáték ígéretével tett szert követőkre több kamuoldalt magába tömörítő hálózat a legnagyobb a közösségi oldalon, hogy aztán a folyamatos kattintgatást valahogy pénzre tudja váltani. A legmeglepőbb az egészben, hogy a szájtok mögött nem egy banda vagy fiatal számítógépzsenikből álló csoport állt, hanem egy vidéki tanárnő. A folyamatos átverésekben utazó hálózatot Zuckerbergék végül lekapcsolták.

Bizonyára többen is belebotlottak már a Facebookon olyan oldalakba, amelyek álhíreket próbáltak meg igaziként beadni a felhasználóknak, vagy valamilyen, a köz számára igen érzékeny témával kattintást, megosztást, tehát valamilyen interakciót kivívni.

Ezen oldalak többsége nagyjából ugyanarra a sémára épül: minél többen követik be, annál több emberhez ér majd el a poszt, így a bejegyzések mögé rakott weboldalakra hatalmas forgalom terelhető. Ami pedig hirdetés szempontjából sem utolsó. A jelek szerint így működött az a magyar hálózat is, amelyet végül maga a Facebook paterolt ki a közösségi térből, miután olyan gátlástalan módon próbáltak meg felhasználókat gyűjteni, hogy az már Zuckerbergéknek is sok volt.

Mint az Index írja, a hálózat tagjai (Káprázatos Club, NŐK Blogja, Magyarok Blogja, Világpolgár, 40 év felettiek közössége, Tudás Fája – utóbbi nem összekeverendő a főleg egészségügyi álhírekben utazó másik, azonos névvel működő oldallal) több mint százezres követői táborral rendelkeztek. Ez a csoport egyébként már korábban is a figyelem középpontjába került, mikor az ismert debreceni biológus, dr. Horváth József nevével élt vissza. A törlésnek valószínűleg ehhez is köze van, illetve gyaníthatóan ahhoz is, hogy a botrány miatt sokan jelentették a Facebook felé a hálózat tagjait mint ismert álhíroldalak.

A kamuoldalak egyébként nagyjából minden létező dolgot bevetettek, ami az átverős szájtoktól úgy általában kitelik: valótlan nyereményjátékok, lájkvadászat, kamu sorsolás, satöbbi, a paletta igen széles. Amiben viszont eltérés mutatkozik, az az, hogy az oldalak egymással is kommunikáltak, a bejegyzések rendre körbementek.

A lájkvadászat ellen küzdő egyik ismert magyar szolgáltatás, a fakepalm.hu aztán ki is nyomozta, ki állt a Káprázatos és társai mögött: egy bizonyos Nagy Erika nevű, 48 éves orosházi tanárnő. A Fakepalm üzemeltetői beszéltek is vele, aki egyrészt elismerte tevékenységét, másrészt válogatott módon szidalmazta is lebuktatóit, mondván: rengeteg idő és energiát fektetett az egészbe, most azonban minden munkája kárba veszett. A nő profilja később szintén eltűnt, de utóbbit bizonyára ő maga törölte.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Megcsinálták a Tesla Hungary-féle facebookos átverés tökéletes paródiáját, de sokan még ennek is bedőlnek

"A szövegértés komplex fogalom, amely a szövegekkel folytatott párbeszédet, az olvasó tapasztalatainak integrálását, az egymásra épülő gondolkodási műveletek alkalmazását is magában foglalja" – szól a definíció. Úgy tűnik, az alábbi, paródinak szánt bejegyzés kapcsán ezreknél akad el valahol ez az összetett folyamat.

Megnézték, mire lehet képes az iPhone 12 Pro Max processzora, az eredmény nem túl szívderítő

Megnézték, mire lehet képes az iPhone 12 Pro Max processzora, az eredmény nem túl szívderítő

Volt kulcsa, de inkább szétverte az albérlete ajtaját

Volt kulcsa, de inkább szétverte az albérlete ajtaját

Horn Gábor: Pancserkedés és apátia helyett előválasztást!

Horn Gábor: Pancserkedés és apátia helyett előválasztást!