szerző:
hvg.hu

Az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal legfrissebb jelentése alapján úgy tűnik, az amerikai hadsereg fegyverrendszere egy közepes méretű kibertámadást sem bírna ki. A hackerek a drónok, rakéták irányítását is könnyen át tudnák venni.

A WannaCry vagy a Petya zsarolóvírusok megmutatták, mennyire sérülékenyek a hétköznapi felhsználók számítógépei, de valójában más rendszer sincs sokkal nagyobb biztonságban. Az orosz hackerek például már az áramszolgáltatókat is támadják, de sikerült nekik az amerikai választási rendszert is feltörni. Mára talán mindenki belátja, milyen komoly védelemre van szüksége a katonai rendszereknek, kiváltképp az amerikai rendszereknek. Illetve: majdnem mindenki, a jelek szerint ugyanis az amerikai védelmi minisztériumnak például nem.

A tervek szerint a Pentadon idei költésgvetése 1660 milliárd dollár lesz (ez 469 ezer milliárd(!) forintot jelent). A pénz elköltése előtt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Government Accountability Office,  GAO) nevű kormányügynökség végzett felmérést, hogy lássák, mire is kellene elkölteni ezt a pénzt. A legfrissebb jelentésük (pdf) pedig jóval több mint ijesztő lett.

©

A beszámoló szerint a védelmi minisztérium még annak ellenére sem vette komolyan a rendszerei kibervédelmét, hogy erre a GAO már évtizedek előtt is figyelmeztette őket. Ezek alapján a támadók

drónok, rakéták és egyéb más fegyverek felett is simán átvehetik az irányítást.

A GAO 2012 és 2017 között az etikus hackerek által elkövetett támadások eredményeit értékelték ki, ebből pedig kiderült: a tesztelők rutinszerűen tudták átvenni az irányítást a különböző fegyverrendszerek felett. A jelentés szerint legalább egy esetben előfordult az is, hogy

9 másodperc alatt találták meg a belépéshez szükséges jelszót,

mert azt soha nem változtatta meg a védelmi ninisztérium. Ráadásul mindezt úgy, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy valaki bejutott a rendszerbe.

©

A beszámoló szerint 20 hibajavítási ajánlásból csupán egy valósult meg, a többi esetben mindig volt valami, ami miatt elmaradt mindez. Ráadásul komoly gondot jelent az is, hogy a jobb fizetések miatt a kiberbiztonsági szakemberek inkább a magánszektort választják, így a megfelelő tudás sem áll rendslkezésre ahhoz, hogy rendesen felkészítsék a rendszert a támadások kivédésére.

Jól fog jönni az az 1660 milliárd dollár, na.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Ez lesz az új telefonos divat? Itt a világ első lyukasztott kijelzős mobilja

Ez lesz az új telefonos divat? Itt a világ első lyukasztott kijelzős mobilja

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai