szerző:
hvg.hu

Török lapértesülések szerint a szaúdi nagykövetségen eltűnt Dzsamál Hasogdzsi által viselt Apple Watch rögzítette, ahogy kihallgatják, megkínozzák és megölik az újságírót. A BBC szerint azonban nem valószínű, hogy a történet igaz.

Már eddig is komoly diplomáciai konfliktust okozott, hogy október elején Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró nyomtalanul eltűnt Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusáról, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy az újságító meggyilkolásáról állítólag hang- és videófelvétel is készült.

Egy török kormány kormánypárti lap szerint a férfit meggyilkolták, és erre bizonyítékuk is van, és a The Washington Post is azt állítja, gyilkosság történt a konzulátuson. A döntő bizonyítékot Hasogdzsi okosórája által készített felvétel jelentheti, kérdés azonban, mennyire igazak az erről szóló állítások.

Először a Sabah című török lap írta meg, hogy a Hasogdzsi kezén lévő Apple Watch rögzítette, hogy kihallgatják, megkínozzák majd megölik az újságírót, mindez pedig a szinkronizáció miatt az iCloudon keresztül az épület előtt várakozó jegyesének iPhone-jára is "felkerült". Amikor a támadók ezt észrevették, megpróbálták feltörni az okosórát, végül az újságíró ujjlenyomatával sikerült feloldaniuk a zárat, majd törölni néhány fájlt – nem nem az összeset.

Dzsamlál Hasogdzsi
©

A BBC szerint azonban ez a történet valószínűtlen. Egyfelől az Apple okosórájának nincs ujjlenyomat-olvasója, így ezzel a módszerrel csak úgy tudtak volna hozzáférni a fájlokhoz, ha a telefont oldják fel. Márpedig az az épületen kívül volt.

Egy másik gyanús részlet a BBC szerint, hogy az Apple Watch-on alapvetően nincs hangrögzítő alkalmazás – igaz, Hasogdzsi telepíthetett egyet a készülékre. Ha ez valóban így történt, akkor már a konzulátusba lépés előtt el kellett indítani a felvételt.

Ahhoz azonban, hogy a felvételt továbbítsa az Apple Watch az iPhone-ra, a rögzítést le kellett állítani úgy, hogy a támadók ezt ne vegyék észre. A hangot azonban csak Bluetooth-on keresztül tudta volna elküldeni a mobilra, ehhez viszont az kell, hogy a két készülék közel legyen egymáshoz.

Az Apple Watch 3 bemutatója. Döntő bizonyíték lenne az okosóra?
©

A Bluetooth-jel egy lakáson belül is képes elveszni, így nem valószínű, hogy a konzulátus falain keresztül simán "kijutott" volna a jel az épületből. Vagyis ha tényleg megérkezett az iPhone-ra a hangfájl, akkor a férfi menyasszonyának az előtt a szoba előtt kellett lennie, ahol a férfit kihallgatták.

Az Apple Watch 3 ugyan képes arra, hogy a mobilhálózaton keresztül feltöltse a hangot az iCloudba, ehhez viszont az kellett, hogy az Egyesült Államokban egy mobil-előfizetést is vásároljon az órához. Csakhogy az okosóra mobilkapcsolata nem úgy működik, mint a telefoné, nem lehet külföldön is használni. Az persze megoldás lett volna, ha Hasogdzsi Törökországban vesz magának előfizetést, csakhogy az Apple szerint jelenleg ez a szolgáltatás nem elérhető Törökországban. Egyetlen módon lehetséges így használni az okosórát: ha az egy közeli iPhone mobilhálózatát használja.

A BBC szerint egy dolgot még nem lehet kizárni az ügyben: azt, hogy a törökök úgy hackelték meg az okosórát, hogy az távirányítású hangrögzítőként működjön, de a lap szerint ennél jóval egyszerűbb módja is létezhet egy megfigyelésnek.

Ha kíváncsi az ügy fejleményeire, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Az EU utolsó előtti helyén állunk robothasználatban

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Most rögtön elszégyellheti magát mindenki, aki beszólt Vajna Tímeának

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó