szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jövőre kezdi meg munkáját az a független felügyelőtestület, amely megfékezheti az álhírek, a gyűlöletbeszéd és egyéb más, sértő tartalmak terjedését a Facebookon.

A Facebook régóta küzd már azzal, hogy a közösségi oldalon megjelenő tartalmakat a megfelelő módon tudja moderálni – legyen szó álhírekről vagy épp a közösségi irányelveket megsértő tartalmakról. Mark Zuckerberg azonban a napokban bejelentette, 2019-től egy újfajta megoldással is próbálkoznak az álhírek megfékezésére.

Az Engadget beszámolója szerint a terv az, hogy egy független felügyelő testületet hoznak létre, amelynél a felhasználók reklamálhatnak a moderálással kapcsolatos döntések miatt. Ennek köszönhetően hatékonyabb lehet annak megítélése is, hogy melyik tartalom maradjon fent, és melyiket vegyék le az oldalról.

Zukerberg korábban kitartott amellett, hogy a közösségi oldalon megjelenő tartalmakat külsős tényellenőrző cégek nézzék át, hogy az álhírek, a gyűlöletbeszéd, a zaklatás és egyéb más sértő bejegyzések ne kerülhessenek fel a Facebookra. Az új testület nem ezeket helyettesíti, hanem ezek mellett dolgozik majd a Facebook tisztaságáért.

Zuckerberg szerint a hatékonyság alapja, hogy ez a szervezet valóban független legyen. A döntésnek sokan örülhetnek, a jogvédő szervezetek és civil aktivisták ugyanis régóta kérik a Facebookot, alapítson egy ilyen felügyelőszervet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

Teljesen lezárták az M5-ös autópályát

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

A katonaorvos whiskyjének is köszönhetjük, hogy van szárazjég az oltás szállításához

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük