szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hat hónapnyi utazást követően várhatóan ma 21 óra körül landol a Marson a NASA robotgeológusa, amely a vörös bolygó rengéseit is vizsgálja majd. Az InSight leszállását élőben sugározzák.

Május 5-e óta tart az InSight utazása a Marshoz, amely a NASA második ilyen eszköze: a 2012-ben útjára indított Curiosity óta ugyanis nem küldött (a Marshoz) más szondát az űrhivatal.

Az űreszköz utazása november 26-án, közép-európai idő szerint 21 óra körül ér véget, az InSight ekkor próbál majd meg landolni a vörös bolygó felszínén, sikeres leszállást követően pedig azonnal megkezdődik a tervek szerinti két évig tartó missziója.

A landolás azért is történelmi jelentőségű, mert a Curiosity "csak" a Mars felszínét vizsgálta, az InSight azonban már annak belsejére, például a szeizmikus folyamatokra is kíváncsi, de a Mars mélyét is vizsgálni fogja. Feladat tehát bőven van.

Az InSightot két miniműhold kíséri, ők teszi lehetővé többek között az élő adás sugárzását is. Utóbbit a Földön lévők is követhetik, ha a NASA hivatalos Twitch csatornájára lépnek:

Aki a YouTube-on követné az eseményeket, annak az alábbi csatornát ajánljuk. Illetve van egy látványosabb is, az 360 fokban sugározza majd a képeket.

 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának csillagászi témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Tömeges vizsgacsalás miatt repülhet 49 elsőéves joghallgató a Bukaresti Egyetemről

Okosvárost épít a Toyota a Fuji hegynél

Okosvárost épít a Toyota a Fuji hegynél

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?

Miért a gazdagok lesznek gazdagabbak?