szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Russia-24 nevű állami televízió úgy konferálta fel a Proyektoria konferencia egyik látványosságát, mintha az valódi robot lenne.

Oroszországban minden évben megrendezik a Proyektoria nevű technológiai fórumot, ahol a legmodernebb eszközöket és a jövőbe mutató megoldásokat prezentálják a kiállítók az érdeklődőknek (elsősorban a fiataloknak) és az iparági résztvevőknek. Ezúttal sem volt ez másként, ám az egyik attrakcióról kiderült, hogy nem egészen az, aminek első ránézésre látszik.

A The Guardian beszámolója szerint a Russia-24 nevű állami televízió úgy készített riportot az eseményről, hogy abban elhangzott, hogy a kiállításon látható egyik robot, a Robot Boris "már táncolni is megtanult, ráadásul nem is rosszul". Az orosz bloggerek azonban kételkedni kezdtek a szerkezet valódiságában, és a TJournal nevű orosz oldalon egy sor kérdést tettek fel Borisszal kapcsolatban.

A kritikusok többek között arra voltak kíváncsiak, hogy

  • hol vannak Boris külső szenzorai?
  • miért volt annyi felesleges mozdulata a robotnak tánc közben?
  • miért néz ki úgy a robot, mintha valaki jelmezbe öltözött volna?

Ez utóbbi kérdés nem sokáig maradt megválaszolatlan, egy másik riportból kiderült ugyanis, hogy tényleg erről van szó. Az alábbi felvételt olyan szögből készítették, amin a jelmezbe öltöztetett színész nyaka kilóg a jelmezből.

©

Nem sokkal később az is kiderült, hogy az "Alyosha the Robot" jelmezt egy Show Robots nevű cég készíti, és 3000 fontot (kb. 1 millió forint) ér. Cserébe van benne mikrofon és táblagép, hogy minél hitelesebb legyen az egész. A Vlagyimir Putyin ellenfeleként ismert Mihail Hodorkovszkij hírügynöksége, az MBKh Media egy másik felvételt is közölt, amin jól látszik, a robot imitátor már böltözve, de a "fej" nélkül várakozik.

A The Guardian beszámolója szerint a technológiai fórum szervezői nem akarták becsapni a látogatókat, vagyis nem akarták elhitetni senkivel, hogy valódi robotról van szó. Helyettük azonban megtette ezt az orosz állami televízió. A Borisról készült videó egy rövid időre eltűnt a Russia-24 YouTube-csatornájáról, nem sokkal később azonban ismét felkerült oda.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja

Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja

Ilyen egy rendes autóipari főnök, versenypályán kínozza a saját termékét – videó

Ilyen egy rendes autóipari főnök, versenypályán kínozza a saját termékét – videó

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant

Felfüggesztették a mohácsi rendőröket, akik összevertek két hajléktalant