szerző:
hvg.hu

A Russia-24 nevű állami televízió úgy konferálta fel a Proyektoria konferencia egyik látványosságát, mintha az valódi robot lenne.

Oroszországban minden évben megrendezik a Proyektoria nevű technológiai fórumot, ahol a legmodernebb eszközöket és a jövőbe mutató megoldásokat prezentálják a kiállítók az érdeklődőknek (elsősorban a fiataloknak) és az iparági résztvevőknek. Ezúttal sem volt ez másként, ám az egyik attrakcióról kiderült, hogy nem egészen az, aminek első ránézésre látszik.

A The Guardian beszámolója szerint a Russia-24 nevű állami televízió úgy készített riportot az eseményről, hogy abban elhangzott, hogy a kiállításon látható egyik robot, a Robot Boris "már táncolni is megtanult, ráadásul nem is rosszul". Az orosz bloggerek azonban kételkedni kezdtek a szerkezet valódiságában, és a TJournal nevű orosz oldalon egy sor kérdést tettek fel Borisszal kapcsolatban.

A kritikusok többek között arra voltak kíváncsiak, hogy

  • hol vannak Boris külső szenzorai?
  • miért volt annyi felesleges mozdulata a robotnak tánc közben?
  • miért néz ki úgy a robot, mintha valaki jelmezbe öltözött volna?

Ez utóbbi kérdés nem sokáig maradt megválaszolatlan, egy másik riportból kiderült ugyanis, hogy tényleg erről van szó. Az alábbi felvételt olyan szögből készítették, amin a jelmezbe öltöztetett színész nyaka kilóg a jelmezből.

©

Nem sokkal később az is kiderült, hogy az "Alyosha the Robot" jelmezt egy Show Robots nevű cég készíti, és 3000 fontot (kb. 1 millió forint) ér. Cserébe van benne mikrofon és táblagép, hogy minél hitelesebb legyen az egész. A Vlagyimir Putyin ellenfeleként ismert Mihail Hodorkovszkij hírügynöksége, az MBKh Media egy másik felvételt is közölt, amin jól látszik, a robot imitátor már böltözve, de a "fej" nélkül várakozik.

A The Guardian beszámolója szerint a technológiai fórum szervezői nem akarták becsapni a látogatókat, vagyis nem akarták elhitetni senkivel, hogy valódi robotról van szó. Helyettük azonban megtette ezt az orosz állami televízió. A Borisról készült videó egy rövid időre eltűnt a Russia-24 YouTube-csatornájáról, nem sokkal később azonban ismét felkerült oda.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez érdekes: egy játéktól tartanak a leginkább a Netflixnél

Ez érdekes: egy játéktól tartanak a leginkább a Netflixnél

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Képtelen nemet mondani? Talán ez a módszer segíthet!

Így fog kinézni a kézben: lefotóztak egy Galaxy S10+-t

Így fog kinézni a kézben: lefotóztak egy Galaxy S10+-t

Anyjától kapott méhével szült egészséges gyermeket egy nő Kínában

Anyjától kapott méhével szült egészséges gyermeket egy nő Kínában

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták

Megölt lengyel politikus: a helyszínt biztosító cég főnökét is letartóztatták