szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína kiterjesztené a sci-fikbe illő társadalmi megfigyelőrendszerét a tudósokra, hogy visszaszorítsa a tudományos életben tapasztalható vissaélések és csalások mértékét.

Óriási vihart kavart november végén az a kínai kutató, aki azt állította: megszülettek a világ első génmódosított ikrei. Ho Csienkuj szerint sikerült úgy módosítania a csecsemők génállományát, hogy ellenállóak legyenek az olyan vírusokkal szemben, mint például a HIV. A tudósok elítélték a kínai kutató tettét, mert bár a génszerkesztésnek valóban van jövője, most még Pandóra szelencéjét nyitogatjuk vele.

Nem sokkal később kiderült, a génszerkesztés Csienkuj magánakciója lehetett, Kína pedig betiltotta az emberkísérlet folytatását. Most úgy tűnik, egy ennél is szigorúbb dolog bevezetésére készülnek az országban, amihez az egyelőre még mindig csak teszt üzemmódban működő, mindenkit megfigyelő rendszert használják fel.

A Gizmodo beszámolója szerint a kínai kormány úgy döntött a tudományos életben széleskörűen tapasztalható visszaélések kezelésére kiterjeszti a korábban bemutatott társadalmi kreditrendszerét. Bár a terv félelmet kelthet a tudósokban, a veszély a fenti példa alapján is jól láthatóan valós. A Nature News azt írja, a tilosban járó tudósok eleshetnek a hitelektől, nem tölthetnek be vezető pozíciót vagy nem vállalhatnak munkát a közigazgatásban.

Korábban is szabályozták már a tudósok működését, például visszavehették tőlük a díjakat, vagy épp megvonhatták a kutatásra szánt forrást. Most azonban nemcsak az "egyetemi életben" érhetik őket szankciók.

A szabályozórendszert azonban nemcsak Ho Csienkuj miatt vezetik be. A beszámoló szerint történtek már visszaélések korábban is, például, amikor valaki hamis önéletrajzzal rendelkezett, vagy épp meghamisította a szakértői ajánlását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Óriási a felháborodás a génszerkesztett ikerpár miatt

A szakemberek szerint Ho Csien-kuj eljárása, amely során sikerült úgy módosítania csecsemők génállományát, hogy ellenállóak legyenek például a HIV-vírussal szemben is, nem csak felelőtlen volt, a nemzetközi szabályozásoknak sem felelt meg.

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Videón a Microsoft csodaszemüvege: látványos a játék a HoloLens használatával

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség az Országgyűlés Irodaházában beindult füstgránát ügyében

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet