szerző:
hvg.hu

A kínai tudományos és technológiai miniszterhelyettes elfogadhatatlannak tartja Ho Csienkuj kísérletét. A tudós azt állítja: megszülettek a világ első génszerkesztett babái.

Óriásit robbant hétfőn a hír, amikor a kínai Ho Csienkuj bejelentette: megszültettek a világ első, génszerkesztett babái. Az ikerpáron a CRISPR/Cas9 elnevezésű "molekuláris olló" segítségével hajtottak végre módosítást a CCR5 nevű génben, hogy a szervezetük ellenálló legyen a HIV-fertőzéssel szemben.

A tudományos világ azonnal feháborodott a hír hallatán, és barbár emberkísérletnek nevezték Csienkuj tettét. A génszerkesztés ugyanis jelenlegi formájában még egyáltalán nem biztonságos eljárás, így leginkább Pandóra szelencéjét nyitogatjuk vele. A jelek szerint az aggodalmakat a kínai kormány is meghallotta, csütörtökön ugyanis elrendelték, hogy az orvosi csapat azonnal állítsa le a kutatásokat és a további kísérleteket.

Ho Csienkuj
©

Az AP beszámolója szerint Hszü Nanping, Kína tudományos és technológiai miniszterhelyettese az állami televízióban beszélt arról, hogy határozottan ellenzik a kísérletet. Az esetet illegálisnak és elfogadhatatlannak nevezte, és bejelentette, kivizsgálják az esetet. Arról azonban nem beszélt, konkrétan milyen lépéseket tennének az ügyben. "A kísérlet átlépte a morális és etikai küszöböt" – emelte ki Nanping.

A Hongkongban folyó génszerkesztési csúcstalálkozó résztvevői szintén mélyen aggasztónak, felelőtlennek nevezték és elítélték Csienkuj tettét. A kínai kutató miután beszédet mondott a rendezvényen, visszatért Kínába, és jelezte, mindenben együtt fog működni a hatósággal. A tudományos élet résztvevői eközben szigorúbb szabályozást sürgetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pavló Péter Tech

Megváltást is hozhat az emberi génszerkesztés, de most tényleg Pandóra szelencéjét nyitogatjuk

Rendesen felkavarta a tudományos világ állóvizét a kínai Ho Csienkuj, amikor bejelentette: emberi magzatokon végzett génmanipulációs kísérletei sikerrel jártak, így megszülettek a világ első génmódosított csecsemői. A hír világszerte sok tudós felháborodását váltotta ki. Barbár emberkísérlet, vagy az orvostudomány Szent Grálját találtuk meg?

MTI / hvg.hu Tech

Óriási a felháborodás a génszerkesztett ikerpár miatt

A szakemberek szerint Ho Csien-kuj eljárása, amely során sikerült úgy módosítania csecsemők génállományát, hogy ellenállóak legyenek például a HIV-vírussal szemben is, nem csak felelőtlen volt, a nemzetközi szabályozásoknak sem felelt meg.

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját

"Túlórázzon az anyád" - Orbán Facebook-oldalára kommentelték a szombati tüntetés videóját