szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai tudományos és technológiai miniszterhelyettes elfogadhatatlannak tartja Ho Csienkuj kísérletét. A tudós azt állítja: megszülettek a világ első génszerkesztett babái.

Óriásit robbant hétfőn a hír, amikor a kínai Ho Csienkuj bejelentette: megszültettek a világ első, génszerkesztett babái. Az ikerpáron a CRISPR/Cas9 elnevezésű "molekuláris olló" segítségével hajtottak végre módosítást a CCR5 nevű génben, hogy a szervezetük ellenálló legyen a HIV-fertőzéssel szemben.

A tudományos világ azonnal feháborodott a hír hallatán, és barbár emberkísérletnek nevezték Csienkuj tettét. A génszerkesztés ugyanis jelenlegi formájában még egyáltalán nem biztonságos eljárás, így leginkább Pandóra szelencéjét nyitogatjuk vele. A jelek szerint az aggodalmakat a kínai kormány is meghallotta, csütörtökön ugyanis elrendelték, hogy az orvosi csapat azonnal állítsa le a kutatásokat és a további kísérleteket.

Ho Csienkuj
©

Az AP beszámolója szerint Hszü Nanping, Kína tudományos és technológiai miniszterhelyettese az állami televízióban beszélt arról, hogy határozottan ellenzik a kísérletet. Az esetet illegálisnak és elfogadhatatlannak nevezte, és bejelentette, kivizsgálják az esetet. Arról azonban nem beszélt, konkrétan milyen lépéseket tennének az ügyben. "A kísérlet átlépte a morális és etikai küszöböt" – emelte ki Nanping.

A Hongkongban folyó génszerkesztési csúcstalálkozó résztvevői szintén mélyen aggasztónak, felelőtlennek nevezték és elítélték Csienkuj tettét. A kínai kutató miután beszédet mondott a rendezvényen, visszatért Kínába, és jelezte, mindenben együtt fog működni a hatósággal. A tudományos élet résztvevői eközben szigorúbb szabályozást sürgetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pavló Péter Tech

Megváltást is hozhat az emberi génszerkesztés, de most tényleg Pandóra szelencéjét nyitogatjuk

Rendesen felkavarta a tudományos világ állóvizét a kínai Ho Csienkuj, amikor bejelentette: emberi magzatokon végzett génmanipulációs kísérletei sikerrel jártak, így megszülettek a világ első génmódosított csecsemői. A hír világszerte sok tudós felháborodását váltotta ki. Barbár emberkísérlet, vagy az orvostudomány Szent Grálját találtuk meg?

MTI / hvg.hu Tech

Óriási a felháborodás a génszerkesztett ikerpár miatt

A szakemberek szerint Ho Csien-kuj eljárása, amely során sikerült úgy módosítania csecsemők génállományát, hogy ellenállóak legyenek például a HIV-vírussal szemben is, nem csak felelőtlen volt, a nemzetközi szabályozásoknak sem felelt meg.

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat