szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kína Hofej nevű városában építették meg a tudósok a fúziós erőmű egy miniatűr változatát, amiben 100 millió Celsius-fok hőmérsékletet sikerült generálniuk.

A globális felmelegedés megállításának, ezzel együtt pedig a Föld megmentésének egyik legfontosabb sarokpontja, hogy az energiát ne a fosszilis energiahordozókból akarjuk kinyerni. Jó megoldás lehet ennek helyettesítésére a nap-, szél- és minden más megújuló forrás, és ahogy az árakon is látszik, ma már pénzügyi szempontból is megéri ezeket használni. Kína viszont egy olyan technológiát dolgozott ki, ami nagyban hozzájárulhat a fosszilis tüzelőanyagok lecseréléséhez.

A Business Insider beszámolója szerint a távol-keleti ország kutatói nemrég készültek el az EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) nevű fúziós reaktorral, aminek belsejében képesek előállítani a 100 millió Celsius-fokos hőmérsékletet. Ez hatszor magasabb hőfok, mint amit a Nap magja.

Az eszközt Kína Hofej nevű városában állították fel. A fúziós erőmű lényege, hogy két, könnyű atomot egyetlen nagyobb atommá "préselnek" össze. A folyamat hatására komoly mennyiségű energia szabadul fel. Ez viszont nem egyszerű feladat, mert az atomok pozitív töltése miatt pont úgy taszítják egymást, mint két mágnes azonos pólusa.

A fúzióhoz ezért két dologra van szükség: vagy nagyon magas nyomásra – az olyan csillagok esetében, mint a Nap, ez a méretéből adódóan megvan –, vagy nagyon magas hőmérsékletre. Mivel előbbit a Földön nem lehet előállítani, így utóbbira van szükség.

Csakhogy nem mindegy, hogy milyen magas ez a hőmérséklet. Ha a kelleténél alacsonyabb, az atomok túl lassan mozognak és nem tudnak összeolvadni, ha túl magas, akkor pedig olyan gyorsak lesznek, hogy elmennek egymás mellett. Az ideális hőmérséklet a fúzióhoz 100 millió Celsius-fok, ezt sikerült most a kínai kutatóknak elérniük.

A tesztek során 10 másodpercig sikerült az ideálig környezetet fenntartani, ami nagyon komoly mérföldkő a fúziós erőművek fejlesztésében, ugyanakkor még messze vagyunk attól, hogy az egész Földet az így megtermelt energiával lássuk el. Az EAST ráadásul nem is lenne alkalmas erre: túlságosan kicsi, ez ugyanis egyelőre csak egy kísérleti eszköz. Arra viszont kiváló, hogy a terveiből kiindulva egy nagyobb erőművet is létrehozzanak.

A technológiát még bőven van hová fejleszteni. Az EAST tesztje során 10 MW energiát használt el, annyit, amennyi 1640 amerikai háztartás számára lenne egy éven át elegendő mennyiség. Cserébe viszont fele annyit sem termelt. Ugyanakkor még így is megéri a fejlesztés, a szerkezet ugyanis nem termelne atomhulladékot, nem úgy, mint a mostani atomerőművek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

Többen máris megrohamozták a utahi sivatagban talált fémoszlopot

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.

Új alapokon a német-szovjet viszony: lőnek és segélyeznek – 1990. november 28.