szerző:
hvg.hu

Régóta áhított mérföldkövet ért el a Windows 10: beelőzte a 7-es és minden más verziót, így már ez a legnépszerűbb operációs rendszer.

Több mint három éve, hogy megjelent az első kiadású Windows 10, sokan azonban még mindig az eggyel (vagy kettővel) korábbi rendszereket használják. Ennek inkább ahhoz van köze, hogy sokan egyszerűen túl bonyolultnak találják a felületet, ezért nem frissítenek.

Az idő azonban telik, és mint a Net Applications legújabb statisztikáiból kiolvasható, ez a régebbi rendszereken is nyomot hagy. Miközben a Windows 10 elérte oda, ahova mindig is vágyott: decemberben minden elődjét maga mögé utasította, így a már említett Windows 7-et is.

©

A 7-es rendszerverziónak hosszú ideig sikerült megőriznie listavezető pozícióját, a legújabb Windows azonban nem csak beérte, le is előzte azt. A legújabb mérések szerint a 10-es felületet a felhasználók 39,22 százaléka telepítette már kompúterére, míg előbbi csak a gépek 36,9 százalékán dolgozik. A harmadik legnépszerűbb OS, a 8.1-es Windows mostanra még tovább, 4,45 százalékra csökkent – vagyis még kevesebben használják.

A számok változásának oka alighanem a Windows 7 támogatásának közelgő vége: a Microsoft korábban azt közölte, 2020. január 14-éig hajlandó felügyelni a több mint egy évtizede piacon lévő rendszert.

A Windows 10-hez több új funkció is készül, köztük egy olyan, amely megmondja, melyik alkalmazás hallgatja épp le. Egy másik pedig védőpajzsot rak majd a gépén tárolt fájlokra, ha kétes forrású programot futtatna. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Australian Open: Babosék a döntőben

Australian Open: Babosék a döntőben

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset

KSH: 355 ezer forint az átlagkereset