szerző:
hvg.hu

Nem olyan régen az Apple még a világ legértékesebb cége volt, és sokáig úgy tűnt, senki sem veszélyeztetheti ezt a pozícióját. Azonban a technológia világa is folyamatosan változik, és január elejére már a negyedik helyre szorult vissza a cupertinói cég.

Emlékeznek még arra, hogy néhány hónappal ezelőtt megfújták a fanfárokat, hiszen a világ összes nyilvánosan jegyzett társasága közül az Apple lépte át elsőként az 1 billió dolláros piaci kapitalizációt, s ezzel – természetesen – a világ legértékesebb cégévé vált? Azóta csak kis idő telt el, a (tech)világ azonban nagyot fordult. Bejelentették a 2018-as iPhone-okat, azonban ettől nem hogy tovább szárnyalt volna az Apple, hanem – a nem várt szerény kereslet miatt – visszafordult, s részvényeinek értéke esni kezdett (más kérdés, hogy az Apple pénzügyi eredményei mindeközben igencsak rendben voltak).

Novemberben azután helycserére került sor, és a világ legértékesebb cégévé a Microsoft vált. Ez sokáig így is volt, azonban a napokban – a remek ünnepi szezon után – trónfosztásra került sor, és jelen pillanatban az Amazon a világ legértékesebb cége (793 milliárd dollár), míg a redmondiak piaci kapitalizációja jelenleg 788 milliárd dollár. A harmadik helyen a Google ernyővállalata, az Alphabet áll (748 milliárd dollár), és az Apple már csak a világ negyedik legértékesebb cége (700,9 milliárd).

Ne feledjük, ez a világ folyamatos mozgásban van, s a mostani is csak pillanatkép, azonban az Apple lejtmenete egyelőre tagadhatatlan. A jövőt illetően sem túl rózsásak a kilátások: az elemzők az Apple bevételeinek csökkenését jelzik az elkövetkező időszakban, párhuzamosan az ünnepek utáni értékesítés várható visszaesésével.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Lukácsi Katalin a Fülkében: Én lennék a legboldogabb, ha a NER a szolgálatról szólna

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Nyomozás a génadatbankban: forradalom vagy totális indiszkréció?

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

Serena Williams megvigasztalta legyőzött és könnyező ellenfelét

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában