Balogh Csaba
Balogh Csaba

Diszkréciót biztosító, fedett alomtálca, amelyik tisztítja magát, a "szemetet" pedig összecsomagolja egy zacskóba. Közben pedig a macskánk egészségi állapotáról is beszámol – persze nem neki, hanem nekünk. Ilyen készülékkel állt elő egy most induló gyártó, a kínai iKuddle.

Egy dolgot semmiképpen nem lehet megspórolni a házi kedvenceket tartóknak: az alomhoz kell szoktatniuk a macskát, vagy legalábbis meg kell mutatniuk neki a helyét. Ha ez sikerül, onnan már majdnem minden feladatot átvesz a CES 2019 technológiai szakkiállításon bemutatott iKuddle Smart Litter Box nevű okosság.

©

A világ első teljesen automata alomtálcájaként bemutatott készüléke érzékeli, ha egy macska járt benne, és azt is, ha ott hagyott valamit. Az állat távozását infravörös érzékelői révén észleli, majd vár, a felhasználó beállításától függően 3-10 percet, majd megkezdi a macskaka eltávolítását. Ez nem csak azzal jár, hogy tisztára cseréli az almot, hanem azzal is, hogy a szennyezett részt fogja és összecsomagolja egy zacskóba.

©
©

Az iKuddle egy olyan alkalmazást is fejlesztett az alomtálcához, amellyel a négylábúak gazdái nyomon követhetik házi kedvencük mosdóba járási szokásait. Ez elsőre talán picit túlzásnak tűnhet, de megvan az oka: ha a rendszer úgy látja, hogy a macska életkorához és tömegéhez képest túl ritkán keresi fel a cicavécét, akkor riasztást küld a felhasználó telefonjára, hogy felhívja a figyelmét a lehetséges egészségügyi problémára.

©

A Smart Litter Box további érdekessége, hogy légszűrő és illatosító rendszere igyekszik kellemes körülményeket tartani az alomtálca körül.

©

Mindezekhez konnektorból is biztosíthatjuk az energiát, de a gyártó egy akkumulátort is épített a dobozba, így akár az elektromos hálózattól távol is működtethető a rendszer.

Az iKuddle Smart Litter Box február 1-jén kerül majd fel az Indiegogóra, akkortól lehet megrendelni 299 dolláros, azaz nagyjából 85 ezer forintos áron. Alisa She, a vállalat marketingmenedzsere a CES kiállításon kérdésünkre megerősítette: az öntisztító alomtálcát Magyarországra is szállítják majd, néhány ezer forintos felár ellenében. Az első darabokat májusban kezdik kiszállítani.

A Ford nemrég mutatott be egy szintén érdekes kutyaházat. Az máshogy okos: olyan mértékben hangszigetelt, hogy akár tűzijáték és petárdázás közben is nyugodtan aludhat benne az eb.

A CES 2019 szakkiállítás többi bejelentését itt találja. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

Egyéb ellentételezés nélkül vett tankokat a kormány

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat

Partra vetette a tervezett nagyberuházás a Fertő tavi hajóztatókat

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje