szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok ezekben a napokban nem csak a lehetőségek, de a sarkvidéki időjárás hazája is: a levegő hőmérséklete helyenként a -40 Celcius-fokot közelíti.

Sarkvidéki hideghullám tört be az Egyesült Államok északi és középnyugati államaiba a héten. Ennek hatására több nagyvárosban, köztük Chicagóban is rekordalacsony hőmérsékletet mértek, volt, ahol -33 Celsius-fokot. A beszámolók szerint az amerikai Közép-Nyugaton jelenleg rosszabb az idő, mint bolygónk amúgy is zord időjárású pontjain.

A The Verge listába is szedte, hogy érzékeltesse, mennyire szélsőséges időjárásról van szó: eszerint az Egyesült Államok egyes területein jelenleg hidegebb van, mint Alaszkában vagy Szibériában. Utóbbi területen -15 fokot mértek, míg a Wisconsin államhoz tartozó Milwaukee-ban kicsit lejjebb, -20 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. De még a Mount Everest alaptáborában is jobb az idő ezekben a napokban, mint Indianapolisban (ott -23 Celsius-fokot mutattak korábban a hőmérők).

©

A Chicagóban tapasztalt értékekhez képest a hó és a fagy birodalmában, az Antarktiszon -21 Celsius-fokot mértek, vagyis jóval "barátságosabbat", mint az amerikai nagyvárosban, ahol korábban -30 foknál is fagyosabb volt az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) szerint az Északi-sark felől érkezett hideghullámnak köszönhetően a rendkívüli hideg egész héten kitart. A meteorológusok szerint ez a hideg levegő "normális körülmények" között az Északi-sark körül forog, de ezúttal déli irányba fordult és az Egyesült Államokba ért. A farkasordító hideget ugyancsak a klímaváltozásnak tulajdonítják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
KSH: Majdnem 450 ezer forint volt a decemberi átlagkereset

KSH: Majdnem 450 ezer forint volt a decemberi átlagkereset

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba