szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt hetek extrém hideg időjárása rendkívüli próba állítja az Egyesült Államok északi és közép-nyugati lakosait. A NASA egy animált hőtérképen mutatja meg, hogyan érkezett meg az ítéletidő Amerikába.

Dermesztő hideg érte el alig egy hete az Egyesült Államok északi és középnyugati államait. Az észak-dakotai Fargóban -47, Chicagóban, a „Szél városában” -44 Celsius-fokosnak érezték az emberek a -30 fok körüli hideget. A több mint 30 éve nem tapasztalt hideg miatt az érintett térségekben gyakorlatilag megállt az élet.

A jelenség oka, hogy az utóbbi hetekben szokatlanul meleg levegő áramlott az északi sark fölé, ennek következtében pedig kettészakadt a térséget uraló légörvény (polar vortex). A NASA nemrég egy műholdképek alapján készült animáción mutatta be, hogyan kell ezt az egészet elképzelni.

Az Aqua nevű szatelitet még 2002-ben indították útnak az Atmospheric Infrared Sounder (AIRS) nevű műszerrel a fedélzetén, amely képes arra, hogy hőtérképet készítsen egy meglehetősen nagy területről is. A NASA arra használta ezt, hogy a polar vortex által okozott hőmérséklet-változást monitotozza.

A látottakhoz fűzött kommentár szerint a térképen a lila és a kék részek jelentik a leghidegebb területeket: ezeken a helyeken a "legmelegebb" esetben is -23 Celsius-fok volt mérhető, míg a leghidegebb pontokon -40 Celsius-fokot mutatott a hőmérő – már amelyik még képes volt ilyen hőmérséklet mellett működni. Ahogy telik az idő, jól látni, hogy a lila terület egyre nagyobb mértékben fedi le az USA területét.

Az extrém hidegnek péntekig már 21 halálos áldozata volt az Egyesült Államokban, és volt, ahol a fegyveres támadók már nem pénzt, hanem kabátot követeltek maguknak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!