szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatóknak a tervezettnél egy évvel korábban kellett frissíteniük a Mágneses Világmodellt, de állítják, semmi ok a pánikra.

Azt eddig is tudtuk, hogy a Föld mágneses pólusa vándorol, de az nemrég még a szakértőket is meglepte, hogy milyen gyorsan. A jelek szerint jelenleg Szibéria felé vándorol, évente mintegy 15-55 km-ert megtéve. Emiatt a Mágneses Világmodell (World Magnetic Model, WMM) frissítését is előrébb kellett hozni: 2020 helyett már idén meg kellett tenni.

Mivel az iránytűket jó 100 évvel ezelőtt kezdték el először használni, az eredetileg valóban az Északi-sark felé mutatott, ám a pólus vándorlásával az iránytű sem egészen arra mutat, ez pedig jelentősen nehezíti a tájékozódást. A WMM frissítését is segítő William Brown, a British Geological Survey kutatója szerint 1900 és 1990 között mintegy 1000 km-t vándorolt a pólus, ám a jelek szerint ez jelentősen felgyorsult, mert 1990 és 2018 között újabb 1000 km-t tett meg – írja a The Verge. Ami viszont még ennél is furcsább: a feljegyzések alapján eddig inkább csak "céltalanul körözött" az Északi-sark környékén, most viszont Szibéria felé indult el.

©

Az, hogy mozgásban van, nem újkeletű felfedezés. Brown szerint mindez a régi, papíralapú térképeken is megfigyelhető, azokra ugyanis rányomtatták az iránytű helyes használatához szükséges korrekciót. Ennek viszont van egy érvényességi ideje is. Amikor ez lejár, a nyomtatott térképeket újra kell nyomtatni, a digitálisakat pedig újra kell kalibrálni. Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy a repülőtér futópályáinak új nevet kell adni, hogy az iránytű alapján tájékozódó pilóták megtalálják a helyes leszállóhelyet. Ez történt 2009-ben Alaszkában is, amikor az 1L-19R futópályát 2L-20R-re kellett átnevezni.

A WMM általában ötévente frissül, mert ennyi idő alatt mozdul el annyit a mágneses pólus, hogy erre szükség legyen. A pólus elmozdulásait a Északi-sarkvidéken kívül élő emberek többsége nem észleli, a Jeges-tenger Kanadától északra eső részén azonban már nagyobb az esély a jelentős navigációs hibákra, így a régióban közlekedő hajók, repülők és tengeralattjárók navigációja is pontatlanabbá válhat.

©

Arnaud Chulliat, a Colorado Boulder Egyetem kutatója szerint a pontatlanság növekedése gyorsult fel az elmúlt időben, ám ennek csak egyik oka a Szibéria felé mozduló mágneses pólus. Az igazi katalizátor a történetben az, hogy a Föld belsejében található olvadt mag mennyire forog gyorsan. Brwon szerint ez néha felgyorsul, néha pedig lelassul. A pólusokon bekövetkező változás oka éppen az, hogy bizonyos területeken az áramlás sebessége felgyorsult. Ezt a sebességváltozást geomágneses impulzusoknak nevezik a kutatók, és jellemzően nem észrevehetők.

A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, annak ellenére hogy most kellett frissíteni a WMM rendszerét, nincs ok az aggodalomra, alapvetően ugyanis minden rendben van a modellel és a mágneses pólusok működésével is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Karácsony: Kész segíteni a főváros az SZFE-t elfoglalóknak

Karácsony: Kész segíteni a főváros az SZFE-t elfoglalóknak

Frusztráció tükröződik az új Simonka-cég névadásában

Frusztráció tükröződik az új Simonka-cég névadásában