szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kutatók korábban már kiszámolták, mikor ütközik egymásnak a Tejútrendszer és a rohamosan közeledő Androméda-galaxis. Az új adatok szerint több időnk van erre, mint azt korábban gondoltuk.

A csillagászok már régóta tisztában vannak vele, hogy az Androméda-galaxis, amely nagyjából 2,5 millió fényév távolságra található a Naptól, óriási sebességgel halad felénk. Ez nagyságrendileg 69 mérföld/másodperces sebességet, vagyis körülbelül 400 000 km/h-t jelent: ennyivel közeledik a Tejútrendszer felé a csillagokból, gázokból, porból, sötét anyagból és fekete lyukakból álló galaxis.

A tudósok öt évvel ezelőtt a Hubble űrteleszkóp adatai alapján úgy kalkuláltak, hogy megközelítőleg 3,9 milliárd év múlva ér ide az Androméda (vagy más néven Messier 31, M31). Ezt úgy kell elképzelni, hogy először oda-vissza kezdik vonzani egymást a galaxisok, majd szép lassan eggyé válnak, eközben pedig a csillagok és a gázok egy jelentős része kilökődik az univerzum más részei felé.

A The New York Times beszámolója szerint a tudósok most újra megvizsgálták az adatokat, és kiderült, bőven van még időnk a kozmikus katasztrófa miatt aggódni. A jelen számítások szerint ugyanis "csak" 20 mérföld/másodperces, vagyis nagyjából 115 872 km/h-val közeledik felénk a galaxis. Emiatt az összeolvadás idejét 4,5 milliárd évre teszik a tudósok, és valószínűleg nem is lesz olyan súlyos a következménye (legalábbis elsőre), mint amilyennek korábban gondolták.

©

Az Astrophysical Journal című tudományos szaklapban leírt számítások alapján Roland van der Marel, az Űrtávcső Tudományos Intézet (Space Telescope Science Institute, STScI) kutatója úgy látja, a lassabb közeledés miatt a "frontális ütközés" sem lesz olyan nagy erejű, mint ahogy azt korábban gondolták, ugyanakkor a kozmikus katasztrófa így is garantált.

Az Európai Űrügynökség távcsöve, a Gaia képes arra, hogy nyomon kövesse a csillagok mozgását és sebességét. Ennek köszönhetően nemcsak az Androméda, hanem a kisebb Triangulum-galaxis (M33) mozgását és sebességét is meg tudták mérni. A nagy, fényes csillagok megfigyelésével még azt is ki tudták számolni, az Androméda és a Triangulum milyen gyorsan forognak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Tech

Meggörbült a Tejútrendszer széle

Amerikai és kínai kutatók által készített tanulmányból derült ki, hogy a Tejútrendszer pereme meggörbült. Aggódni ugyanakkor nem kell.

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!

Megkérdeztük, ki mit nyomogat olyan buzgón a mobilján!

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed

Magyar kutatók szerint a koronavírus második hulláma nem az első feléledése, és több mutáció is terjed

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk

Hiába magyarázza a kormány a Covid-adatokat, halálozásban már uniós dobogósok vagyunk