Pavló Péter
Pavló Péter
Tetszett a cikk?

A 2018-as év több szempontból is komoly fejlődést hozott az okostelefonok kamerái terén, a 2019-es év pedig még ennél is erősebbnek ígérkezik. Most megnéztük, melyek jelenleg a legjobb kamerás mobilok a piacon.

Az okostelefonok vásárlásánál számos olyan paraméter van, amit érdemes figyelembe venni a kiválasztás előtt. Hogy kinek mi az elsődleges preferenciája, az erősen változó – és attól is függ, ki mire akarja használni a készüléket –, de a döntést általában jó néhány dolog befolyásolja. Ilyen többek között

  1. a kijelző mérete,
  2. a processzorban megbújó erő,
  3. a memória,
  4. a tárhely nagysága,
  5. az üzemidő vagy épp
  6. a kamerák teljesítménye.

Míg a fenti felsorolás első öt tétele kapcsán könnyű különbséget tenni a mobilok között, a fotós/videós teljesítménynél már nem ennyire egyértelmű a helyzet. A kamerák teljesítőképességét ugyanis a megapixelek mellett még jó néhány dolog befolyásolja.

Ennél a paraméternél segítehet a döntésben a kamerás mobilokat sok szempontból alapos vizsgálatnak alávető DxOLabs. A cég folyamatosan teszteli a piacon bemutatott új készülékeket, és a teljesítményük alapján egy meghatározott pontszámmal látja el őket. A 2018-as év ebből a szempontból több rekordot is hozott, a legjobb kamerás okostelefonok Top 10-es listája pedig az alábbiak szerint alakul.

10. Samsung Galaxy S9+

Amikor 2018 februárjában a Samsung lerántotta a leplet a Galaxy S9-ről és annak különböző változatairól, kiderült, nemcsak a benchmarkokban verte az addigi mezőnyt, és nemcsak a kijelzője lett a legjobb, a kamerája is rendkívül erősre sikerült. A DxOMark Image Labs szerint pedig a Galaxy S9+ olyan kamerát kapott, amelyik verte az összes korábbi konkurenciát. Ez a pontszámokban is meglátszott: 99 pontos összesítéssel lett a legjobb a készülék, ami a 104 pontos fotós és a 91 pontos videós eredményből jött össze. A pontszámra azért is kapta fel mindenki a fejét, mert korábban egyetlen mobil sem kapott még 100 pontot, az addigi rekorder is csak 98-at.

©

9. Google Pixel 3

Ha a bemutatók időrendi sorrendjét néznénk, most egy másik készüléknek kellene következnie, de mivel a pontszámok alapján megyünk sorba, így a 9. helyre a Google Pixel 3 került. A cég 2018 októberében mutatta be a Pixel 3 és Pixel 3 XL oksotelefonokat, amelyek közül előbbit pontozta a DxOMark. A mobil a fotós teljesítményre 103, a videósra pedig 98 pontot adott, ami elég volt ahhoz, hogy összességében beelőzze a Samsung csúcsmobilját, a végeredmény ugyanis 101 pont lett. Mindezt annak (is) köszönheti, hogy szinte tökéltes éjszakai fotókat lő.

©

8. iPhone XR

A 2018-ban bemutatott iPhone-ok finoman szólva sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A felhasználók az árazás miatt lehetnek (nagyon) csalódottak – az Apple azóta már belengette, hogy jóárasítja a mobilokat –, ami kihatással volt az eladásokra is: a termelés számait csökkenteni kellett. A három modell – iPhone Xs, iPhone Xs Max és iPhone XR – közül utóbbi lett a legnépszerűbb változat, a DxOMark mérése alapján pedig a kamerája is eléggé rendben van. A cég az alapos teszt utn 103 pontot adott a fotós és 96 pontot a videós teljesítményre, így összességében a Google Pixel 3-hoz hasonlóan 101 pontot zsebelhetett be. Amiért mégis megelőzi a Google készülékét, az az, hogy a képei kevésbé zajosak, jobb a textúrájuk és az autofókusz is jobb teljesítményt nyújt.

©

7. Huawei P20

Pünkösdi királyságnak bizonyult tavaly a Samsung Galaxy S9+ kamerás csúcsteljesítménye. A bemutatója után egy hónappal a Huawei is lerántotta a leplet a két új csúcsmobiljáról, a P20-ról és a P20 Próról, amelyek közül már előbbi is rávert a dél-koreai cég mobiljára a kamera terén. A DxOMark tesztje szerint a Huawei P20 teljesítménye 102 pontot ért, ezzel pedig az aktuális lista hetedik helyére került.

©

6. Xiaomi Mi Mix 3

Az európai piacon szintén jelenlévő, és egyre jobban teljesítő Xiaomi 2018 októberében mutatta be legújabb csúcsmobilját, a Mi Mix 3-at. A készülék kapcsán már a 10 GB RAM is igen meggyőzőnek tűnik, de a tesztek szerint a kamerái is igen jó teljesítményt nyújtanak. A mobil 103 pontig jutott, ami a 108 pontos fotós és a 93 pontos videós képességéből jött össze.

©

5. Samsung Galaxy Note9

A lista ötödik helyére szintén egy Samsung készülék került, méghozzá a cég 2018-as másik zászlóshajója, a Note9. Az eszköz ugyanúgy 103 pontot kapott a fotós/videós képességekre, mint a Xiaomi Mi Mix 3: a fotókra 107, a videókra 94 pontot adott a cég. Egál, mondhatnánk, de a dél-koreai gyártó a DxOMark szerint kevésbé zajos képeket készít, és a szoftveres képfeldolgozás terén is erősebb. A készülékről itt írtunk részletes tesztet.

©

4. HTC U12+

A Xiaomi, a Samsung és a HTC között holtverseny alakult ki, így ez utóbbi készülék kameráinak teljesítménye is 103 pontot ért a DxOMark szerint. A HTC U12+-t 2018 májusában mutatták be, a beleépített konfigurációval pedig megelőzte a P20-at és a Samsung Galaxy S9+-t is. A fotós teljesítménye 106, a videós 95 pontot ért, a negyedik helyet pedig (többek között) az autofókusz 100 pontos működésével érte el.

©

3. iPhone Xs Max

A DxOMark listáján a harmadik helyet az Apple tavalyi legerősebb iPhone-ja szerezte meg. Kiderült, soha nem volt még ennyire jó kamera egyetlen iPhone-ban sem, mint ami az iPhone Xs Maxba került, de ez sem volt elég ahhoz, hogy elnyerje a legjobb kamerás mobil címet a készülék. A cég 105 pontra értékelte a mobil kameráit. Magáról a telefonról itt írtunk egy részletesebb tesztet.

©

2. Huawei P20 Pro

Ahogy fentebb is írtuk, a Huawei tavaly márciusi bemutatóján nemcsak a P20, a P20 Pro is letaszította a trónról a Samsung Galaxy S9+-t. Míg előbbi 102, ez utóbbi 109 pontot kapott a DxOMark tesztjén, ami egyértelműen a csúcsra repítette a készüléket.

©

1. Huawei Mate 20 Pro

A dobogó csúcsán szintén a kínai Huawei mobilja áll, méghozzá a 2018-as év legerősebb Huawei-készüléke, a Mate 20 Pro. A DxOMark ennek a mobilnak is 109 pontot adott a kamerás teljesítményére, az első helyet viszont többek között a jobb színekkel és a picivel erősebb autofókusszal érdemete ki. A tesztünket itt olvashatja róla.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Kidobott karácsonyfákból készítenek üdítőt Észtországban

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban

A Google hajlandó fizetni az online tartalomért – egyelőre csak Franciaországban