szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA InSight nevű űrszonda leszállóegysége tavaly óta dolgozik a Mars felszínén, és a fúrás mellett a bolygó fontosabb időjárási paramétereit is rögzíti.

A kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról május 5-én útnak indított InSight űrszonda november 26-án landolt a Marson, ahol két éven át végez kutatásokat, alapvetően a bolygó mélyét vizsgálja, valamint megméri a hőmérsékletét. A NASA viszont másra is felhasználja majd az ott mért adatokat: napi időjárás-jelentést ad a vörös bolygó felszínéről.

A NASA szerint az új honlap, ahol a szomszédunk időjárását követhetjük figyelemmel, igazi csemege lesz az ilyen tartalomért rajongó amatőrök számára, mindenki másnak pedig kiderül: milyen hideg van az égitesten. A weboldalon az InSight által gyűjtött adatokat: a légnyomást, a szélsebességet és a hőmérsékletet lehet nyomon követni.

A hétköznapi látogatók számára a legmegdöbbentőbb adat talán az, hogy a bolygó felszínén általában -90 Celsius-foknál is hidegebb van, és csak nagy ritkán "kúszik fel a hőmérő higanyszála" -10 Celsius-fok fölé. A legutóbbi szélsebesség 60 km/h körül alakult, a nyomás pedig 700 pascal körül van, ami nagyságrendekkel kisebb, mint amit a Földön tapasztalni.

Az InSight a landolás után nem sokkal fotót küldött haza, majd néhány napra rá két újabb képpel jelentkezett. A NASA tudósai 22 helyszínből választották ki a landolás helyét, az Elízium-síkságot, amely egy sík térség a marsi egyenlítőtől északra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!