szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Az otthoni világítás felokosítása a gyakorlatban is hasznos, vagy csak egy újabb high-tech pótcselekvés? Teszteltünk egyet.

Okos a telefonunk, okos a tévénk, okos az óránk. És egy ideje már a sütőnk, a párnánk, sőt akár a zoknink is lehet okos. Akkor miért pont a világításunk ne lehetne az? Hát persze, hogy lehet, hiszen a boltok polcain már jó ideje elérhetők különböző smart izzók. Amikben persze már jó ideje semmi sem izzik, és semmi sem ég, és sokszor még körte formája sincs ezeknek a fényforrásoknak, melyek közös vonása az alacsony fogyasztású és hosszú életű LED technika, illetve a vezeték nélküli kapcsolat.

Ezúttal azt próbáltuk ki, mit tud a gyakorlatban az IKEA saját fejlesztésű okosvilágítás-rendszere, a Tradfri (TRÅDFRI – ami magyarul körülbelül annyit tesz, hogy vezeték nélküli).

©

Kezdeti lépések

Az áruházban járva mostanság valóban egyre több vásárló toporog ezen a részlegen, a 2500 forintos wifis izzók környékén. Ahol aztán gyorsan kiderül, hogy a termékkel és az árral sincs baj, csak éppen komoly csalódás éri az egyszeri vásárlót, ha valóban csak ennyit költ rá, és egyetlen darab égővel hazaballag, azzal ugyanis így ebben a csupasz formájában nem sokat lehet kezdeni.

Mellé ugyanis kell még vásárolni egy úgynevezett jeltovábbítót és egy vezeték nélküli távirányítót, ugyanis a beüzemelésnek alapfeltétele e három eszköz megléte. Míg az előbbi 10 ezres forintos, utóbbi 3500 forintos kiadást jelent, vagyis legolcsóbban 16 ezer forintból kóstolhatunk bele a svédek okosságába. Létezik egyébként praktikus kezdőcsomag is, mostanság azonban eltűnt a hazai polcokról ez a szett, így nekünk kell összeválogatnunk a szükséges eszközöket.

©

Beüzemelés

A rendszer lelke a henger formájú jeltovábbító, amit a mellékelt Ethernet-kábellel, tehát mindenképpen vezetékes módon kell az otthoni routerünkre csatlakoztatni, ami értelemszerűen korlátozza az eszköz elhelyezési lehetőségeit. A hálózati és tápkábel egyszerűen felcsévélhető a szétszedett jeltovábbító belsejében lévő kisebb hengerre, így a feleslegesen hosszú vezetékek nem rondítanak bele a szoba képébe.

Ha megkapja az áramot a kütyü, akkor azonnal felvillannak rajta a működésjelző LED-ek, és következő lépésben a vezeték nélküli távirányítót kell hozzátársítanunk a központi egységhez. Egyszerűen úgy, hogy egymáshoz közel tartjuk a két eszközt, és a távirányítón nyomva tartunk egy rejtett gombot. Ha ez megvan, akkor már csak a távirányító és az okoségő hasonló módon történő párosítása van hátra, és az alapteendőkkel már meg is vagyunk.

©

Egy távirányítóhoz maximum 10 világítóeszközt csatlakoztathatunk, elvileg 10 méteres hatósugaron belül, de tapasztalataink szerint ennél valamivel nagyobb hatótávolságról beszélhetünk. A távirányító számára átlagosan 2 éves üzemidőt biztosít a benne lévő gombelem, és segítségével nemcsak ki-bekapcsolható a világítás, hanem változtatható annak fényereje, illetve adott esetben akár a színe is. A kézbe simuló lapos korongot bárhol használhatjuk a szobában vagy a lakásban, alapértelmezett helye pedig egy kis dokkoló, amit egyszerűen felragaszthatunk a falra.

Értelemszerűen a meglévő normál lámpakapcsoló mellé. Ez utóbbit az okosvilágításra váltást követően érdemes fixen bekapcsolva hagyni, ugyanis csak így biztosított az áramellátás.

További lépések

Az Android, illetve iOS rendszerű mobil készülékeken futtatható Tradfri alkalmazásban szépen egymás után bukkannak fel a rendszerbe csatlakoztatott égők és távvezérlők, melyeket egyszerűen csoportokba rendezhetünk, és ezeknek a csoportoknak nevet is adhatunk. Sőt, minden egyes apró részegységnek lekérdezhető a vezérlőszoftver-verziója, és az esetleges frissítésük is könnyen megoldható.

©

Az applikációban egyesével, illetve csoportosan is fel-le kapcsolhatók az égők, valamint adott esetben a színük is megadható. Lehetőség van úgynevezett hangulatok definiálására, amikor megadhatjuk, hogy mely égők milyen fényerővel és milyen színnel világítsanak, és ezt a beállítást később egyetlen gombnyomással elő lehet csalogatni.

Előre beprogramozhatunk a hét egyes napjaira egy a napfelkeltét utánzó automatikus reggeli lámpabekapcsolást, amikor az adott szobában a fényerő 30 perc alatt emelkedik nulláról száz százalékra. Ezenkívül egyszerű időzített lámpabekapcsolásra, valamint távollétünk esetén az otthonlétünket a lámpák kapcsolgatásával imitáló funkció használatára. Ez utóbbi ugyebár a betörők távoltartására hivatott.

©

Az alkalmazás csak akkor használható, ha a telefonunkkal ugyanarra az otthoni hálózatra csatlakozunk, mint amire a Tradfri is csatlakozik, tehát ily módon ki van zárva a távvezérlési lehetőség. De mindjárt eláruljuk, hogy ez hogyan játszható ki.

Lehetőségek, árak

Jelenleg háromféle foglalattal forgalmaz ilyen égőket az IKEA. E14 és GU10 fronton a 2500 forint, E27 vonatkozásban pedig a 3500 forint jelenti a belépőszintet, vagyis ezek az égők drágábbak a nem okos társaiknál, de nem is olyan régen még a normál LED-es izzók is többe kerültek ennél.

A legolcsóbb világítóeszközöknek csak a fényerejét lehet állítani, a drágábbak esetében lehetőség nyílik a színhőmérséklet szabályozására, a legnagyobb tudású példányoknak pedig a színe is változtatható. A cég 25 ezer órás élettartamot ígér és persze a normál égőkénél jelentősen alacsonyabb fogyasztást, főleg csökkentett fényerős használat esetén. Itt jegyzendő meg, hogy az okoségők készenléti teljesítményfelvétele 0,5 W.

©

A rendszer bármikor könnyen bővíthető mozgásérzékelővel vagy okoskonnektorral. Utóbbi alapára 3000 forint, és 4500 forintért vezeték nélküli kapcsolós konnektorszettet is kaphatunk.

Kell ez nekünk?

Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy mégis mi értelme annak, hogy a pofonegyszerű fali lámpakapcsoló helyett vezeték nélküli távvezérlővel vagy az okostelefonunk nyomkodásával kezeljük a világítást. Nos, ha ténylegesen csak ki-bekapcsolgatni szeretnénk a lámpákat, akkor nem sok. De ha egyéb kényelmi szolgáltatásokat is használnánk, akkor máris van ráció a rendszerben.

Igazán akkor nyer értelmet a Tradfri, ha integráljuk egy okosított otthonba. És ez ma már nem sok százezer forintos, ördögtől való bonyolult dolog. Kezdésnek elég wifis okoshangszórót társítani az IKEA-s világításhoz, és rögtön új távlatok nyílnak meg előttünk.

Semmi akadálya ugyanis annak, hogy egyszerű hangparancsokkal kapcsoljuk fel a lámpát – például, csökkentsük a fényerejét, vagy változtassuk a színét. Ráadásul okos hangszóróhoz kapcsolva már bárhonnan, a távolból is vezérelhető a világítás, melynek működését akár egyéb otthoni eszközökkel is szinkronizálhatjuk.

Nem létszükséglet tehát, de egy ilyen rendszer fokozhatja a komfortérzetünket, ha már csak a bejárati ajtóban vesszük észre – kissé sáros cipőben –, hogy felkapcsolva maradt a lámpa. Szintén biztosít egy csipetnyi kényelmet, ha az ágyban olvasás közben elálmosodunk, és már csak a lámpát kellene lekapcsolni a szoba másik végén lévő kapcsolóval. A reggel fokozatosan erősödő, este pedig folyamatosan melegedő fény szintén kellemesebbé teheti az otthont. Az egyedül hagyott otthon aktív használatát lámpakapcsolgatásokkal imitáló funkció pedig kifejezetten praktikus tud lenni a betörők ellen.

Konklúzió, riválisok

+: egyszerű beüzemelés, kényelmes használat, akár hanggal is vezérelhető, automatizálási lehetőségek, korrekt ár.

: a vezetékes központi egységet nem ússzuk meg, az alkalmazás lehetne szofisztikáltabb, praktikus helyett inkább csak kényelmes.

A kezdeti kiadások egyáltalán nem eget verők, és ha megtetszett a rendszer, akkor a későbbiekben akár apró lépésekben is kiválóan bővíthetjük azt. A kipróbált világítóeszközök a teszt során megbízhatóan tették a dolgukat, vibrálást és egyéb rendellenes működést nem tapasztaltunk.

Okosvilágítás fronton a Philips Hue a szakma nagy öregje, ez a némileg jobban személyre szabható rendszer azonban jelentősen többe kerül, egy-egy égő például 6-20 ezer forintos kiadást jelent. Az IKEA és a Philips rendszerétől eltérően saját központi egységet nem igénylő, egyszerűen az otthoni wifire csatlakoztatható Xiaomi Yeelight okoségő 6 ezer forintba kerül, de egyelőre csak E27-es foglalattal készül.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, kövesse a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden problémának van megoldása

Minden problémának van megoldása

40 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, nincs újabb áldozat

40 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, nincs újabb áldozat

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni