szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A petefészekrák-műtétek paradigmaváltásához vezethet egy új európai terápiás tanulmány. Eddig a beavatkozások keretében a nyirokcsomók eltávolítását is végrehajtották, az új ismeretek azonban egy másik irány felé vezetik a szakértőket.

"Eddig fontosnak tartották eltávolítani a nyirokcsomókat, hiszen ott is lehetnek tumorok" – mondta Christian Marth nőgyógyász, az Innsbrucki Nőgyógyászati Egyetemi Klinika vezetője, aki a kutatásban is részt vett. A szakember szerint mindig is akadtak azonban problémák ezekkel a nyirokcsomó-eltávolításokkal, mint például a páciensek lábának megdagadása. A műtéti gyakorlattal szembeni kétségek már egy 2008-as tanulmány során is felmerültek.

Az új terápiát megalapozó kutatásba 647 pácienst vontak be. Az eredmények negatív színben tüntették fel a nyirokcsomó-eltávolítást, a páciensek egy részénél nem járt előnnyel a műtét. Ez az elsőre paradoxnak tűnő helyzet az immunterápia során szerzett ismeretekkel magyarázható. "A nyirokcsomók eltávolításával egészséges szöveteket is kiműtünk. Ezzel annak lehetőségét is csökkenthetjük, hogy használható legyen a saját immunrendszer és limfociták (bizonyos fehér vérsejtek) termelődjenek" – magyarázta Marth.

[A mesterséges intelligencia képes megmondani a petefészekrák túlélési esélyeit]

A tudományos ismeretek alapján Marth világos műtéti irányvonalakat dolgozott ki. "Az operáció során nagyon agresszíven kell eljárni a teljes hasüregben, mert ott kell csökkenteni a tumortömeget" – mondta. A régóta használatos nyirokcsomó-eltávolítástól azonban Marth eltanácsolta a szakértőket. A legtöbb speciális központ már nem hajt végre ilyen műtéteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Nem magyar művész, aki

Marabu Féknyúz: Nem magyar művész, aki

140 kilométerrel hirdetnek egy 30 éves VW Golf GTD-t

140 kilométerrel hirdetnek egy 30 éves VW Golf GTD-t

„Sem VIT, sem Woodstock” – érdekességek a Sziget Fesztivál történetéből

„Sem VIT, sem Woodstock” – érdekességek a Sziget Fesztivál történetéből