szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több hónapig tartó várakozás után néhány órája Európában, így Magyarországon is aktiválta az Apple Watch 4 EKG-funkcióját az Apple.

Immár a magyarországi Apple Watch 4 tulajdonosok is használhatják az óra szívverést vizsgáló funkcióját, a gyártó ugyanis nálunk is bekapcsolta az EKG-szerű mérésre alkalmas programot. A funkció az 5.2-es watchOS frissítéssel érkezett meg Európa 18 országába, köztük hazánkba is.

A frissítést a szokásos módon lehet letölteni, a telepítéséhez a készüléknek legalább 50 százalékos töltöttségen kell lennie.

Olvasónk, Bálint már telepítette a frissítést, és a funkció elmondása szerint zökkenőmentesen működik. Gyakorlatilag ugyanazt látni, mint az amerikai verzió esetén.

©

Még jobb, hogy a funkcióval összhangban működő mobilapp magyarul jeleníti meg a méréssel kapcsolatos információkat:

©

Az EKG-méréshöz hasonló funkciót eddig kizárólag az óra amerikai felhasználói tudták igénybe venni, ráadásul ők sem azonnal: több helyen csak később érkezett meg, mert az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, az FDA előbb csak egy szűk körnek adott zöld utat. A magyarországi óratulajdonosoknak pedig mostanáig kellett rá várniuk.

A mérés, és ezt maga az Apple is hangsúlyozza, nem helyettesíti a szakszerű orvosi vizsgálatot, több szakember szerint inkább kiegészítőként lehet rá tekinteni, amely adott esetben megerősíthet valamit. A funkció ennek ellenére mentett már életet, egy 46 éves amerikai férfinál pitvarfibrillációra figyelmeztetett.

Az okosóra EKG-tesztje alapvetően valamilyen rendellenességet képes érzékelni, például a már említett pitvarfibrillációt. Ez az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, és ha nem kezelik, nagyon súlyos szövődményekhez, sőt akár halálhoz is vezethet.

[Megcsinálták az olcsó okosórát, ami képes EKG-t is mérni]

Amennyiben kíváncsi a szakmai véleményre a viselhető eszközök (így az Apple-okosóra) EKG-funkciójáról, kattintson erre a linkre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

Már csak ez hiányzott 2020-ra: kezdődik a parlagfűszezon

A kormány kiemelt beruházássá tette a volt MSZMP-pártüdülő megújítását

A kormány kiemelt beruházássá tette a volt MSZMP-pártüdülő megújítását

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére

Öt és fél brüsszeli milliárd ment el a déli határzárnál dolgozó járőrök fizetésére