szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az asztrofizikusok jelenleg is azon dolgoznak, hogy nyolc teleszkóp adatit dolgozzák fel, majd ezeket egyesítve – a jelenleg látható sok grafika után – megalkossák emberiség történetének első, fekete lyukról készített fényképét.

Az utóbbi években igazán nem panaszkodhatunk a tudományos szenzációkat illetően, szerencsére bőven kijutott belőlük. Elég csak a Higgs-bozon felfedezésére, a gravitációs hullámok észlelésére vagy a 130 millió évvel ezelőtt történt kozmikus esemény megfigyelésére gondolni. És úgy tűnik, már az idei évre is lesz egy nagy dobásuk.

A Futurism beszámolója szerint az aszrofizikusoknak köszönhetően az emberiség történetében először készülhet el egy valódi fénykép egy fekete lyukról. A fekete lyukak létezését már Albert Einstein is megjósolta a relativitáselméletében, ám tulajdonságuk miatt (olyan erős gravitációs mezővel rendelkeznek, hogy a fény sem tud belőle kiszabadulni) eddig soha nem láthattuk őket. A kutatók az elmúlt hónapokban (és még most is) az Eseményhorizont Teleszkóp (Event Horizon Telescope, EHT) nevű rendszer által gyűjtött adatokat dolgozták/dolgozzák fel, melynek eredményeként egy fekete lyukat láthatunk majd.

Az EHT valójában egy rendszer, ami a világ számos pontján lévő rádióteleszkópok rendszeréből áll. A hálózatot még 2017 áprilisában próbálták ki, amitől azt remélik, az eseményhorizont mögé is beláthatnak vele. Az eszközöket ekkora a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* nevű fekete lyuk felé irányították. A Nap tömegénél nagyjából 4 milliószor nehezebb objektum a felelős a galaxisunk forgásáért.

Ilyen hálózatot alkot az EHT.
©

Az adatokat begyűjteni nem volt egyszerű feladat, ugyanis első lépésként egy rendkívül nagy és pontos közelítésre volt szükség: nagyjából olyanra, mintha Los Angelesben álló golflabdán lévő lyukakat akarnánk megszámolni New Yorkból. Ezután a Tejútrendszerben lévő gázokon, valamint a fekete lyuk környékén lévő gázokon is túl kellett látni.

Az EHT nyolc teleszkópja közül a Déli-sarkon találhatóból csak most tudták kinyerni az információkat a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai, így csak most fogják tudni összerakni a képet.

A szakemberek szerint ugyanakkor a fotó nemcsak a fekete lyuk megpillantásáért lesz óriási jelentőségű, hanem azért is, mert mindez teljesen új felfedezésekhez vezethet a világegyetmet illetően. Mivel a galaxisok és a közepükön lévő szupermasszív fekete lyukak együtt fejlődtek, így tanulmányozása segíthet jobban megérteni az univerzumot.

Vajon így néz majd ki?
©

Mindemellett arra is választ adna, hogy helyes volt-e Einstein korábbi feltételezése a fekete lyukakat illetően, illetve hogyan növekednek, és hogyan nyelik el a beléjük kerülő anyagot.

A beszámoló szerint a tudósok a jövőben további képeket akarnak majd készíteni, hogy tanulmányozni tudják a fekete lyukakat. Hogy pontosan mikorra lesz kész az első fotó, arról egyelőre csak annyit mondtak el: valamikor 2018-ban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!