szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kezdetben csak ketten, majd egy második hímmel együtt kezdett három rétisas a fiókák nevelésébe Fultonban. De a dolog igazán érdekes része csak ezután jött.

Az állatvilágban viszonylag gyakran történnek érdekességek, azonban egy fultoni sasfészek esete valószínűleg mindegyiknél nagyobb fordulatokkal rendelkezik. Annyira, hogy a kutatók egyelőre nem is értik a helyzetet.

A történet azzal kezdődött, hogy 2011-ben kamerát helyeztek a sasfészekbe, hogy a kutatók figyelni tudják a hímet, vagyis az apát, Valor 1-et, illetve az anyát, a nőstény Hope-ot. Valor 1 azonban nem igazán tudta, mi is egy apa igazi szerepe, így jobbára csak ímmel-ámmal vette ki részét a feladatokból. Miközben Hope minden mást elvégzett.

A fiókák csakis Hope gondoskodásának, illetve az enyhe télnek köszönhetően maradtak életben, Valor 1 botladozásai miatt ugyanis a nőstény keresett és hozott élelmet. A hím ugyan melegítette a tojásokat, de ezt rövid idő után rendszerint megunta, és elrepült.

Nem sokkal később, 2013 őszén egy harmadik hím is feltűnt a fészek környékén, aki máris sokkal aktívabbnak bizonyult, mint Valor 1. Az új hímet Valor 2-nek nevezték el. Az érdekesség az egészben, hogy Valor 1, a fészek eredeti ura nem költözött másikba, még akkor sem, amikor Hope párosodott a másik hímmel – számolt be az Audubon.

 Az elkövetkező időszakban új fiókák születtek, őket is felnevelték, ám az ő esetükben Valor 1 már sokkal apásabban viselkedett, még vadászott is, sőt. A másik hímmel együtt hoztak építőanyagot a fészekhez, amiket Hope aztán fel tudott használni.

Néhány hónappal később két idegen sas megtámadta a fészket, Hope pedig feltehetően elpusztult, a támadás után ugyanis nem tért vissza.

A két hím azonban furcsa mód együtt maradt, a fiókákat pedig együtt nevelve osztoztak a feladatokon.

2017-ben még nagyobb fordulat történt, ugyanis megjelent egy új nőstény, Starr, akit mindkét hím elfogadott, így a család ismét összeállt, és azóta is együtt vannak. (Őket lehet most látni a fenti élő videóban.) Hogy mi okozza a szokatlan összetartást, csak tippelni lehet. A kutatók szerint valószínűleg a fészek a kapocs a sasok között, de ez is csak feltételezés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Piri Kati, holland EP-képviselő: Hollandul gondolkodom, magyarul érzek

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Radar360: Orbán kilépéssel fenyeget, Trump folytatással

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét