szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ép ésszel szinte felfoghatatlan, mennyi adatot fognak generálni mindössze néhány éven belül az IoT-eszközök az IDC legújabb előrejelzése szerint.

Megdöbbentő adatokkal szembesít az IDC becslése: 2025-re legalább 41,6 milliárd IoT-eszköz lesz a világon. Az IoT betűszó az Internet of Things rövidítése, amelynek szó szerinti fordítása elég szerencsétlen (a dolgok internete), és nem is írja le valójában, hogy miről van szó. Olyan eszközöket sorolhatunk ide, amelyek az interneten keresztül is elérhetők, és képesek akár önállóan is kommunikálni egymással, vagy hálózatba kötött intelligens eszközökről van szó. IoT-eszközök lehetnek gépek, szenzorok, kamerák orvosi és ipari eszközök, de akár okostelefonok is.

©

A becsült 41,6 milliárd IoT-eszköz 2025-ben már 79,4 zettabájtnyi adatot fog generálni, és ez valóban felfoghatatlan adatmennyiség. Egy zettabájt ugyanis ezermilliárd gigabájt, de talán jobban elképzelhető, ha úgy jellemezzük a zettabájtnyi adatot, hogy az 2 milliárd évnyi zenének felel. Szóval ilyen elképesztő mennyiségű adat áramlik majd az IoT-eszközökön, amelyből leginkább a videofelügyeleti rendszerek veszik majd ki a részüket. Érthető, ha rengeteg adattal dolgoznak, elég arra gondolni, hogy számítógépes látást használnak fel az emberek tömegeinek elemzésére.

A legnagyobb növekedést azonban mégsem ezek produkálják majd, hanem az ipari és autóipari berendezések (60 százalékos növekedés szemben az átlagos 28,7 százalékos növekedéssel), bár az orvosi berendezések területén is átlagot meghaladó növekedési ütemet vizionál az IDC. A háztartási és hordozható eszközök is egyre több adatot kezelnek majd. Éppen ezért válik egyre fontosabbá az adatvédelem, az eszközökön lévő biztonsági rések felfedezése és befoltozása – jegyzi meg az IDC.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Új funkciót kapott a TikTok, megvédheti a felhasználót az epilepsziás rohamoktól

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait