szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még 2014-ben dobott Molotov-koktélt egy belga bankra az akkor 30 éves Brecht S., akit a napokban börtönbüntetésre ítéltek Belgiumban. A férfit egy banális hiba buktatta le.

Ha valaki bűnözésre adja a fejét, akkor jobban teszi, ha az elkövetés helyszínén semmi olyat nem hagy ott, ami alapján be lehetne őt azonosítani. Ezt az "aranyszabályt" azonban nem mindig sikerül "betartani": előfordul, hogy valamilyen igazolványt, vagy komplett pénztárcát hagynak hátra az elkövetők. Belgiumban egy ilyen "bakit" sikerült átültetni a 21. századra.

©

A belga Het Laatste Nieuws alapján a ZDNet azt írja, a bíróság elítélte az Anonymous-csoport egyik hackerét, aki Molotov-koktélt dobott a Rumbeke városában található Crelan Bank épületére. Brecht S. még 2014-ben, 30 éves korában követte el a bűncselekményt – valamint közben egy hibát: elejtette a pendrive-ját.

Az eszközön található adatok alapján beazonosították. Kiderült, Brecht több hackertámadásban is részt vett, például egy olyan túlterheléses (DDoS) támadásban is, ami a Crelan Bank online felülete ellen irányult. Ennek következtében az oldal órákon át elérhetetlen volt.

A férfi szerint hadjárata bosszú volt, mert az édesanyja Crelan-számlájáról eltűnt 300 ezer euró (kb. 85 millió forint), miután elvált az édesapjától. Miután a bank alkalmazottai nem akartak találkozni a nővel, úgy döntött, bosszút áll.

Hab a tortán – sajt a pizzán –, hogy a férfiról kiderült, egy pizzériát is túlterheléses támadás alá vett, majd váltságdíjat kért azért, hogy a weboldal funkciói újra működhessenek.

Mint kiderült, a férfi két hackercsoportnak, Cyber Crew-nak és az Anonymous Belgiumnak is tagja volt, valamint részt vett néhány nagyobb támadásban is, például abban, ami a 2014-es labdarúgó-világbajnokság ellen irányult.

A bíróság 18 hónap börtönre ítélte Brechtet, és 3000 euró (kb. 850 000 forint) bírsággal sújtotta őt. További három évet kapott gyújtogatásért. A nyomozás során egy hackertársát is azonosították, ő 1200 eurós (kb. 341 ezer forint) bírságot kapott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Gyurcsány: Ez ennek a kormánynak a Waterlooja

Lázas, fáj a feje és végtagfájdalmai is vannak a koronavírusos Dobrev Klárának

Lázas, fáj a feje és végtagfájdalmai is vannak a koronavírusos Dobrev Klárának

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus