szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberi Mars-misszió kapcsán a legnagyobb kérdés, hogy hogyan lehet majd ellátni egy krízishelyzetben a sérült űrhajósokat az űrben. Most erre találtak egy megoldást az Európai Űrügynökség (ESA) kutatói.

A tervek szerint néhány évtizeden belül már ember léphetne a Mars felszínére, ami az emberiség eddigi legnagyobb tudományos sikere lenne. Ehhez persze rengeteg technológiai problémát kell még megoldani, de egy nyugalmazott űrhajós szerint a jelenlegi költségvetés mellett erre 25 év alatt sor kerülhet majd.

A marsi – és minden más, a mélyűrbe tartó – küldetésnek azonban van egy nemcsak technológiai jellegű kihívása. Nevezetesen, hogy hogyan lehet majd segíteni azon, aki a Földtől több millió kilométerre betegszik meg. Ilyen helyezetben már egy "egyszerű" betegségnél is az űrhajós élete lehet a tét, nem is beszélve arról, ha valaki súlyos sérülést szenved. A Drezdai Műszaki Egyetem egyetemi kórházának kutatói ezért egy olyan eljárást fejlesztettek, ami ilyen helyzetben segíthet majd a bajba jutott asztronaután.

Az Európai Űrügynökség szakemberei olyan 3D-nyomtatási eljárást alkottak meg, amellyel az űrben is lehet majd bőrt vagy akár csontot is nyomtatni. Ennek köszönhetően egy krízishelyzetben az űrhajósok képesek lesznek kezelni az égési sérüléseket vagy a csonttöréseket is.

Mindez azért is rendkívül fontos, mert így úgy lehetne gyógyítani például az égési sérülést, hogy az űrhajós más testrészéről kellene a bőrt átültetni a sérült területre. Az űrben ugyanis a Földhöz képest sokkal lassabban regenerálódna a beteg.

Az eljárás során az emberi vérplazmát – amivel bőrsejteket nyomtatnak – növényi anyaggal sűrítették, így zéró gravitációban is könnyen kezelhetővé vált az anyag. A csont nyomtatásához kalcium-foszfátot adtak a nyomtatott emberi őssejtekhez. Ez egyfajta kötőanyagként szolgál, ami fel is szívódik, amikor a csont növekedésnek indul.

Egyelőre még mindig a fejlesztés elejénél járunk, de a mostani eredmények már ígéretesek a jövőre nézve.

Ha szeretné tudni, épp hol tart az emberi Mars-misszió, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oxfam: A világ 10 leggazdagabb embere 500 milliárd dollárral gazdagodott a pandémia idején

Oxfam: A világ 10 leggazdagabb embere 500 milliárd dollárral gazdagodott a pandémia idején

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása

Több krónikus betegségnél kockázatos lehet az orosz vakcina beadása