szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most először emelkedett volna el a földről a Raptor hajtóművel felszerelt Starhopper, a teszt azonban nem úgy sikerült, ahogy a SpaceX-nél szerették volna.

Meglehetősen vegyes érzések kavaroghatnak most Elon Muskban: miután a Neuralink nevű cégével gyakorlatilag sikerült megoldani a nagy álmát – egy chipet, ami az agyból olvas ki jeleket –, a SpaceX-szel már kevésbé volt sikeres a hét. A Csillaghajója prototípusát, a Starhoppert most lőtték volna fel először, a művelet során azonban egy kisebb robbanás után tűz ütött ki.

A texasi próba során a terv az lett volna, hogy a Starhopper 20 méteres magasságba emelkedjen, ám ez végül nem jött össze. Nagyjából négy perccel azután, hogy bekapcsolták a hajtóművet, egy kisebb robbanás rázta meg az egységet, ami miatt aztán tűz ütött ki a kilövőálláson.

A SpaceX most először tesztelte volna, hogy az általuk kifejlesztett Raptor hajtómű képes-e arra, hogy majdan a világűr felé indítsa a Csillaghajót, amivel bolygóközi utazásokat tervez Musk. A mostani esemény csupán néhány percig tartott volna, amíg a rakéta elemelkedik a földről, 20 méteres magasságban "lebeg" egy kicsit, majd visszaereszkedik a kiindulópontra.

A SpaceX egyelőre nem erősítette meg, hogy balesetről van-e szó, vagy másfajta meghibásodás okozta-e a tüzet.

Korábban tesztelték már az űrhajó hőpajzsát és magát a Raptor hajtóművet is, mindkettőt sikerrel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Sok sikert kívánt az országos kórházi főigazgató a távozó egészségügyi dolgozóknak

Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék