szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A káros/sértő hozzászólások szűrése jelenleg nem tartozik a Facebook erősségei közé, hamarosan azonban nagy változás következhet be ezen a téren.

Bár a Facebook számos eszközt használ, amivel moderálni tudja a problémás bejegyzéseket, egyvalami továbbra is nagy gondot okoz: a sértő, tehát egyáltalán nem releváns hozzászólások szűrése valahogy nem úgy megy, ahogy kellene.

A Facebook különféle módokon igyekezett orvosolni a gondot, több alkalommal a hírfolyam megváltoztatásával, vagy épp a kommentelés átalakításával. A jelek szerint egyik sem vált be igazán, ezért egy új módszert eszeltek ki – írja a Gizmodo.

©

A portál az amerikai szabadalmi hivatalnál bejegyzett eljárásra hivatkozik, amely 2015 óta várja megvalósulását. Ekkor bukkant fel ugyanis először, de úgy látszik, még nem most fogják bevetni. A neve is érdekes: "shadowbanning" emlegetik, amely lényegében titkos némítást/tiltást jelent és tesz lehetővé, a felhasználó ugyanis nem kap róla értesítést, ha esetleg vele szemben alkalmazták volna.

Az eljárást a szabadalom szerint az "online fórumoknál" kívánja élesíteni a Facebook, ami minden valószínűség szerint a közösségi oldal csoportjaira vonatkozó újdonságot takar. Ebben az értelemben a moderátorok a felhasználó tudta nélkül rejthetik el a károsnak vélt hozzászólást a csoport többi tagja elől. Nem tiltásról van tehát szó, a funkció inkább amolyan szájkosár, amely megakadályozza, hogy bizonyos kommentek miatt veszekedés törjön ki a csoport többi résztvevője közt.

Az új ötlet a hivatalos leírás szerint segít megőrizni a csoportokban zajló kommunikáció tisztáságát – habár, tegyük hozzá, egy ilyen eszközzel gyakorlatilag bárki némíthatóvá válik – akár azok is, akik teljesen más politikai oldalon állnak, így pedig a véleményük sem egyezik egy-egy kérdésben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bedő Iván Tech

Tudja, mi történik a fotójával, ha feltölti a Facebookra?

Időnként mellényúl, de azért már most is sok mindent ért meg képeinkből a Facebook háttérrendszere. Az algoritmusok ugyanis minden feltöltött fotót elemzésnek vetnek alá. Ez egyrészt társadalomjobbító program, másrészt viszont újabb útja annak, hogy a felhasználók adatait használva még több pénzt csikarjon ki a reklámozó vállalatokból a Facebook.

Brexit a gyakorlatban: üres polcok az északír szupermarketekben

Brexit a gyakorlatban: üres polcok az északír szupermarketekben

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa

Trumpék udvariatlanságára nem nagyon volt még példa