"Fantasztikus szerencse": jégtörő hajó gyűjtötte be az elsodródott műszert, rajta a belugák énekével

"Fantasztikus szerencse": jégtörő hajó gyűjtötte be az elsodródott műszert, rajta a belugák énekével

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A műszerek jeladóit figyelemmel követő kaliforniai tudósok már csaknem feladták a reményt, hogy az értékes kutatási adatok előkerülnek.

A véletlenek sorozatának köszönhetően az Oden nevű svéd jégtörő hajó rögtönzött mentőakció keretében kihalászta a belugák énekét rögzítő, High-Frequency Acoustic Recording Package (HARP) nevű kutatóbóját Kanada északi részén. "Műholdakon keresztül láttuk, amint elsodródik, és egészen véletlenül éppen az Oden mellett sodródott. Fantasztikus szerencse volt" – mondta Josh Jones, a San Diegó-i székhelyű Scripps Óceánkutató Intézet munkatársa. Hozzátette: mivel a műszer összetorlódott jégtáblákba szorult, csak idő kérdése volt, hogy széttörjön.

A kimentett műszer
©

A Scripps kutatói 2013-ban helyezték üzembe a bójára rögzített eszközt Kanadában, az északi-sarkvidéki Barrow-szorosnál a tengerfenéken. Az általa regisztrált hangok felhasználásának célja, hogy jobban megérthessék, milyen hatással van a klímaváltozás a régió tengeri élővilágára. Egy éven át rögzítette a bója az óceán zajait az elhaladó hajók propellereinek zúgásától kezdve a belugák énekéig.

Az érzékeny műszer felvette a narválok zenéjét, grönlandi bálnák és szakállas fókák hangját is.

Jones és társai két egymást követő évben sem tudták begyűjteni a bóját, amely július közepén került felszínre, vélhetően akkor, amikor egy jéghegy felrántotta a tengerfenékről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.