szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Huawei bemutatta az Ascend 910-et, ami a vállalat állítása szerint a világ legerősebb mesterségesintelligencia-processzora. A chip a MindSpore számítási keretrendszerrel kiegészülve új lehetőségeket biztosít a mesterséges intelligenciára (MI) alapozó alkalmazások fejlesztéséhez.

Az Ascend 910 processzor a Huawei Ascend-Max chipsorozat új tagja. A vállalat egyéves fejlesztést követő tesztjei azt mutatják, hogy a processzor a tervezettnél sokkal alacsonyabb energiafogyasztással éri el a kitűzött célokat. A gyártó közlése szerint a processzor lebegőpontos műveletek (FP16) esetén 256 TeraFLOPS, egész számos műveletek (INT8) esetén pedig 512 TeraOPS számítási teljesítményre képes. Maximális energiafogyasztása eközben 310 wattos, ami a tervezett 350-nél jóval alacsonyabb.

A Huawei elnöki posztját rotációs alapon betöltő Eric Xu szerint minderre alapozva állítják, hogy az Ascend 910 jelenleg a legnagyobb számítási erővel bíró AI processzor a világon, megelőzve az Intel, az Nvidia, a Samsung vagy éppen a Qualcomm termékeit. Ezeket a vállalatokat nem érintik az amerikai kormányzat folyamatosan lebegtetett korlátozó intézkedései, így kulcsfontosságú volt, hogy a Huawei saját erős megoldást kínálhasson.

[Feltalált valamit a mesterséges intelligencia, most eldőlhet, mennyire kezeljük a gépet "emberként"]

A chip mellé bemutatott MindSpore számítási keretrendszerrel a fejlesztők a korábbinál könnyebben hozhatnak létre MI-alapú alkalmazásokat. A Huawei szerint a MindSpore könnyedén alkalmazkodik a különböző telepítési igényekhez, és fokozottan biztosítja az adatok védelmét azáltal, azáltal, hogy feldolgozásukat nem közvetlenül maga végzi. A cég szerint a tipikus, természetes nyelvi feldolgozással (NLP) foglalkozó neurális hálózatokban a MindSpore a konkurenseknél húsz százalékkal kevesebb kóddal rendelkezik, a fejlesztők hatékonyságát összességében akár ötven százalékkal is képes növelni.

A MindSpore 2020 első negyedévében válik elérhetővé nyílt forráskóddal. Addig más MI-alapú újdonságok is várhatók a vállalattól: Eric Xu szerint a szeptemberi sanghaji Huawei Connect 2019 kiállításon újabb úttörő termékekkel rukkolnak majd elő.

Ha értesülni szeretne a Huawei újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

A Mazsihisz válasza Demeter Szilárdnak: Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen és megbocsáthatatlan

Meggyilkolták Irán egyik vezető atomtudósát

Meggyilkolták Irán egyik vezető atomtudósát

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből

100 évnél idősebb magyar is kigyógyult a koronavírus-fertőzésből