szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Huawei és az orosz kommunikációs minisztérium pilot projektet indítana, amelynek keretében egy orosz operációs rendszerrel cserélnék le a Google operációs rendszerét. Készülőben van Kelet Androidja?

Bár lélegzetvételnyi szünethez jutott a Huawei az amerikai tiltások időszakos feloldásával, senkinek sincs kétsége afelől, hogy e jobb napok bármikor  véget érhetnek, és a kínai telefongyártónak szembesülnie kell azzal az övön aluli ütéssel, hogy elveszik tőle az Androidot.

Mindenképpen kell tehát lennie B tervnek, sőt B terveknek. Túl azon, hogy a gyártó fejleszti saját operációs rendszerét, a HarmonyOS-t (amelynek okostelefonokban való használata egyelőre még számos kérdőjelet vet fel), egy pilot programban is gondolkozik, és tárgyalásban van az orosz telekommunikációs minisztériummal – írja a Reuters.

©

A pilot program keretében az Aurora nevű operációs rendszerrel helyettesítenék az Androidot. Az Aurora az egyetlen orosz operációs rendszer, és jelenleg nem is használják. Viszont jövőre, amikor esedékes lesz a népszámlálás Oroszországban, több százezer Huawei tabletre telepítenék – ezeket az eszközöket használnák a népszámláláshoz, ami – nyilatkoztak az érintettek – egyúttal az Aurora szélesebb körű felhasználásának próbája is lehetne.

A Huawei szóvivője is megerősítette a Reutersnek, hogy tárgyalnak a telekommunikációs minisztréiummal, és a megállapodástól függően akár 360 ezer Huawei-tabletre is felkerülhet az Aurora OS. Mindez az orosz operációs rendszer Huawei-készülékeken való kipróbálásának első szakasza lehet.

[Friss fejlemény: nem kerülhet rá a Gmail és a Play áruház a Huawei új telefonjaira]

Az Aurora OS a Sailfish OS változata, és az orosz Rostelecom távközlési cég fejlesztette. ezt a vállalatot viszont az orosz kormány felügyeli, így az operációs rendszer tulajdonképpen egy államilag szponzorált szoftver. A Rostelecom a felelős a népszámláláshoz használt tabletek kiválasztásáért, és ők is arról számoltak be a Reutersnek, hogy keresik az együttműködés különböző formáit a Huaweijel. A Google-szolgáltatások egyébként kevésbé népszerűek Oroszországban, mint a legtöbb országban, és ez megkönnyítheti az Android-rendszertől való elmozdulást.

Bár egyelőre még csak tárgyalásokról van szó, a Huawei nyitása Oroszország felé logikus lépésnek tűnhet, és megerősíti azokat a spekulációkat, amelyek még a Trump-adminisztráció Huaweit ért első támadásaikor születtek. A témával kapcsolatos részletes elemző írásunkat itt olvashatják.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Brit tanácsok karácsonyra járvány idején: Ne legyen se társasjáték, se közös éneklés

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek