szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemrég felbukkant egy videó a YouTube-on, amely az Oscar- és Golden Globe-díjas filmrendező és producer, Clint Eastwood halálhírét kelti. Nem ez volt az első ilyen eset.

Szűk két hét leforgása alatt már közel félmillióan látták azt a YouTube-ra feltöltött videót, amely Clint Eastwoodról emlékezik meg. Az SSS nevű YouTube-csatornára feltöltött anyag címe szerint ugyanis az Oscar- és Golden Globe-díjas filmrendező és producer nemrég szívroham következtében életét vesztette.

Szerencsére erről szó sincs, Clint Eastwood nem halt meg.

Ezt erősítette meg az Independent is. A beszámoló szerint a videó nemcsak a YouTube-on, de a közösségi oldalakon is terjedni kezdett, ez azonban csupán hoax. Az álhír készítői azzal igyekeztek annak hitelességét erősíteni, hogy a videó nyitóképére rátették a CNN logóját is, így úgy tűnik, mintha hiteles forrásból származna az információ. Mindez azonban nemcsak az emberi hiszékenységre, hanem a YouTube gyengeségére is rámutat, hiszen szűk két hét elteltével a videómegosztón még mindig elérhető egy egyébként viszonylag egyszerűen ellenőrizhető álhír.

©

A hasonló álhírek terjedését nagyban segíti, hogy olyan oldalakon is közzéteszik a videót, amelyek első ránézésre komoly híroldalnak tűnnek, valójában azonban egy álhírgyárral van dolgunk. Tudunk is erre néhány hazai példát mutatni. Ha valaki ezt megosztja, ott a hozzászólások között már felmerülhet, hogy hoaxról van szó, ám az észrevételezés paradox módon a további elérést generálja – írja az Independent.

Az ilyen álhíreket ráadásul sokszor úgy teszik közzé, hogy a benne foglalt állításról éppen akkor nagyon nehéz megállapítani, hogy valóban igaz-e. Jól példázza ezt az az eset, amikor Sylvester Stallone halálhírét keltették: a hoax amerikai idő szerint éjszaka indult útjára, emiatt éppen akkor senki sem tudta elérni a családját.

Az ismeretlenek egyébként nem először keltik Clint Eastwood halálhírét, hasonló eset már történt 2017-ben is.

Ha szeretne még többet megtudni az álhírek természetéről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Lőrinc László: Kutyák, karavánok és szekták az SZFE-ügy árnyékában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket

A hétvégéken továbbra is ingyen szállítja a BKK a bicikliket