szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar Francsics László nyerte az Insight Investment Astronomy Photographer of the Year pályázatot, amelyen az év legjobb asztrofotóját választják ki. A többi kép is megér egy pillantást.

Francsics László egy holdfogyatkozásról készített kompozit képével nyerte el a fődíjat. A fotósorozat a Holdon végigsöprő Föld-árnyékot örökíti meg, köztük a ritka kékes árnyalatot, ami az ózonréteg fénytörésének köszönhető. A képek Budapesten készültek.
©
A spanyol versenyző nappali felvételt készített a Holdról, ritkán látható részletességgel.
©
A kínai fotó a Hold auráját örökítette meg a körülötte mindenféle színekben játszó felhőkkel. Az asztrofotók szinte mindig komoly utómunkán esnek keresztül, ez is több tucat felvétel összedolgozásából jött létre.
©
Norvégia kietlen hegyvidékét kellett megmásznia a fotósnak ahhoz, hogy hosszú didergés után lefényképezhesse a hegyek fölé feszülő sarki fény ívét.
©
A déli fényt Tasmánia partjáról fényképezték, ahol az alacsony fényszennyezés sokat segít a fotósnak. A képen a Nagy Magellán-felhő is látható.
©
Dániában váratlanul sikerült lencsevégre kapni az északi fényt, az erős holdsütés ellenére, a nyugodt tengeren tükröződő képével együtt.
©
A – szégyenszemre – csupán NGC 3923 néven emlegetett galaxis számtalan hagymaszerű csillaghéjból áll, amelyek napok millióiból épülnek fel. A fotó ezeknek a csillagköpenyeknek a rétegeit ábrázolja.
©
A Nagy-Magellán-felhő ionizált hidrogénszobrait - a képfeldolgozás előtt - a távcsőre szerelt optikai szűrők teszik láthatóvá. A fényévekben mérhető nagyságú hidrogénpamacsokat a csillagszelek formálják.
©
Az Androméda galaxis szabad szemmel is megpillantható vidékiesebb égbolton, ehhez a képhez viszont az amatőrök számára elérhető legprofibb teleszkóp kellett.
©
A jelenleg nyugalmas Nap felszínén csak néhány kisebb turbulencia látható. A kép alapos szűrés eredménye, így válik láthatóvá a csillagunk textúrája. A Napot kizárólag speciális szűrővel szabad megfigyelni, mert távcsövön át azonnal kiégeti az ember szemét.
©
Ami elsőre egy selyemmajmocska bundájának tűnik, az szintén a Nap felszíne, konkrétan egy napfoltban fortyogó plazma.
©
A Nap tájképe annak ellenére izgalmas, hogy a csillag jelenleg 11 éves ciklusának legnyugodtabb, minimális folttevékenységgel járó időszakát éli.
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
©
Ezt a képet a Rosetta-nebuláról egy 11 éves gyerek csinálta, persze szerencséje, hogy kéznél volt egy néhány milliót érő távcső-filter-fényképezőgép szett.
©
Ez is egy gyerek képe, mármint egy gyerek készítette, de napfoltokat ábrázol.
©
Ez pedig a Vénusz, szintén ifjú versenyzőtől.
©
©
©
©
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
NIZS, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Az ég és az űr legcsodásabb pillanatai - Nagyítás-fotógaléria

Két magyar versenyző – Francsics László és Éder Iván – is bekerült a legjobbak közé a brit Királyi Obszervatórium és a Sky at Night magazin által meghirdetett ''Astronomy Photographer of the Year'' fotópályázaton. A díjazott művekből Greenwichben rendeztek kiállítást, mely csütörtökön nyílt meg és február 23-ig tekinthető meg. Nézze meg a hvg.hu-n a legjobb képeket.

1,7 milliárd forint egy ilyen Bugatti Divo, de már mindet előre eladták

1,7 milliárd forint egy ilyen Bugatti Divo, de már mindet előre eladták

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

Anyaszült meztelenül rohant egy férfi a laptopját lenyúló vaddisznó után

Anyaszült meztelenül rohant egy férfi a laptopját lenyúló vaddisznó után