szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vélhetően decemberben lesz megfigyelhető az a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös, amelyet egy amatőr csillagász fedezett fel a Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban.

Kiss László csillagász az M1 tévécsatornának elmondta: az üstökös az első téli hónap elején valószínűleg mintegy 200 millió kilométerre kerül a Földhöz, ami azt jelenti, hogy ha szabad szemmel nem is, de távcsövekkel már meg lehet majd figyelni.

A Kanári-szigeteken óriásteleszkóppal készült színkép szerint a csak nemrég felfedezett üstökös a Naprendszer többi üstököséhez hasonlít. Ám az, hogy az égitest – a tökéletes körtől jelentősen eltérő – hiperbolikus pályán mozog, arra utal, hogy egy másik bolygórendszerből származhat. A 2017-ben azonosított Oumuamua után ez lehet a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

Az apró, halvány Oumuamuával ellentétben C/2019 Q4 jelű, Boriszov néven emlegetett újonnan felfedezett égitest nagy méretű, nagyjából 20 kilométer átmérőjű és fényes.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkel: Drámai a helyzet

Merkel: Drámai a helyzet

20 fok is lehet hétfőn

20 fok is lehet hétfőn

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott