szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Google titokban egy olyan új alkalmazáson dolgozik, amely magától riasztja a mentőket, ha úgy érzékeli, a mobil tulajdonosát baleset érte.

Egy Personal Safety nevű új alkalmazást fejleszt a Google, amely az autóbalesetet is képes érzékelni, baj esetén pedig felhasználói beavatkozás nélkül, magától riasztja a mentőket. Az app még nem készült el, de az XDA Developers már kiderített róla néhány dolgot.

Az app elsősorban a cég Pixel telefonjaira készül, és az amerikai hatóságokhoz tervezik bekötni. A program a mobilok érzékelőit, illetve mikrofonját használja, hogy a helyzet súlyosságát kiértékelje. Ha a készülék tulajdonosa egy idő után nem reagál a a telefon hangos jelzésére, az eszköz riasztást küld a mentőszolgálatnak, és értesíti az előre beállított hozzátartozókat.

©

Az XDA néhány képernyőképet is bemutatott, ebből pedig az is kiderül, hogy a Google a tragikus baleseteket szeretné vele elkerülni. Egy-egy incidensnél nagyon sok múlik azon, milyen gyorsasággal érkezik meg a segítség, pláne, ha olyan helyen ér valakit balesetet, ahol nehezen találnak rá. Az app ezért a mobil koordinátáit is elküldi a hatóságoknak.

A Google úgy készítette el az alkalmazást, hogy a riasztást utólag is le lehessen állítani: mielőtt ugyanis a program tárcsázni kezd, vár néhány másodpercet, hátha a felhasználó képes reagálni, s jelezni, jól van. (A program hasonló elven működik, mint az Apple Watchokon elérhető elesésérzékelő.)

Az app érdekessége, hogy a Play áruházban már most is elérhető, sőt: ott magyarul, Személyes biztonság néven fut. A program viszont így is csak Pixel mobilokkal kompatibilis, illetve egyes funkciók, köztük a balesetek észlelése is csak az Egyesült Államokban működnek. Az ötlet egyébként nem teljesen új, Androidra és iOS-re már elérhető ilyen app.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!