szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 25 éves páciensen, Jenna Schardton Texasban hajtották végre az operációt, a több mint 45 perces beavatkozást az elejétől a végig látni lehetett a Facebookon.

Több mint 45 ezren követték a Facebookon azt az élő videót, amelyen egy 25 éves nő agyműtétjét lehetett nézni – írta a The Guardian. Jenna Schardtot egy érdaganat miatt kellett megműteni, a csomó ugyanis nehezítette a beszédét, emellett rohamokat is kiválthatott volna. "Ha rossz helyre nyúlunk, az katasztrofális következményekkel járt volna" – mondta a beavatkozást végző idegsebész, Bartley Mitchell.

A felvételt nem tiltotta le a Facebook, a közvetítésen ugyanis nem látszik vér – így pedig nem ütközött bele a közösségi oldal irányelveibe. A pácienst viszont mindvégig látni lehetett, ahogy az orvosokkal kommunikál, válaszol kérdéseikre. Az operáció sikeres volt, Schardtot néhány napon belül hazaengedik a texasi kórházból. Azt, hogy a műtétet élőben közvetítsék, az orvosok ötlete volt, de a beteget nem kellett győzködni, azonnal igent mondott.

A videó érdekessége főleg az volt, hogy közben a kórház szóvivője, illetve egy idegsebész folyamatosan válaszolt a felmerülő kérdésekre, illetve közben tájékoztatták is a "mozizókat", mit látnak és mi következik most. A pécsi Idegsebészeti Klinika szakemberei is közvetítették már élő videós beavatkozást, ők egy Parkinson-kóros beteget műtöttek meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!