Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A március óta teljes jogú mobilszolgáltatóként is működő Digi bekapcsolta első olyan bázisállomását, amely már 5G-t sugároz. Igaz, csak a cég budapesti székhelyén – a további, országos 5G-terjesztésnek egyelőre útjában áll az NMHH.

A Digi a mobilhálózatát is építő Ericsson technológiájával építette meg első bázisállomását, amely 3400 MHz-es frekvenciasávban sugároz, és 20 MHz-es frekvenciatartományt használ.

Igaz, hogy elviekben a DIGIMobilnál előfizető ügyfél kipróbálhatja a technológiát, ám ennek gyakorlatban igen szűk keretet szab, hogy nemcsak egy 5G-képes telefonra van szükség hozzá, hanem arra is, hogy a felhasználó a cég budapesti székhelyének közvetlen közelében tartózkodjon.

A Digi közleményében felidézi, hogy az elmúlt években az optikai- és mobilhálózatába is nagy befektetéseket eszközölt – utóbbi esetben már korán szem előtt tartva az 5G-szabvány mielőbbi bevezetésének lehetőségét –, illetve azt is, hogy Románia után Magyarország a második piac, ahol a vállalat megkezdte saját 5G-hálózatának fejlesztését.

Azt már nem említik a közleményben, pedig fontos gátja a terjeszkedésnek, hogy az NMHH kizárta a Digit az 5G-s frekvenciaárverésről, így a cég székhelyén felállított bázisállomáson túli terjeszkedés csak a Telekom, a Telenor és a Vodafone esetében reális lehetőség. (A Vodafone Budapesten már bele is vágott a terjeszkedésbe, Magyarországon elsőként felállított kereskedelmi 5G-hálózata a főváros belső kerületeiben érhető el.) A Digi nem nyugodott bele a hatóság döntésébe, a fellebbviteli eljárás eredménye napokon belül megszülethet.

Hogy mire lesznek jók a mindennapokban az 5G-s mobilhálózatok, arról ebben a cikkünkben olvashat.

Az utóbbi időben élénk vita alakult ki az 5G feltételezett egészségügyi hatásairól. Korábban tudósok tízezrei írták alá a kezdeményezést, amelyben kérik, állítsák le az 5G bevezetését, mert a jelenlegi formájában az egy "emberkísérlet". Többek között az amerikai hatóságok szerint ez megalapozatlan riogatás. A vita eldöntését nem segíti, hogy abba beszálltak az álhírgyártásban régóta jeleskedő orosz trollgyárak is.

Ha érdeklik az 5G-s fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek

Válaszolt Demeter Szilárd a Mazsihisznek