szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fejes Zsolt amatőr csillagász látványos módon szemlélteti a műholdak okozta fényszennyezést. A jelenség miatt a Starlink eszközei is felelősek, pedig csak pár darab kering odafent. Egyelőre.

Egyre több csillagász szólal fel a pályára állított Starlink-műholdak miatt, amelyek néha nagyon belerondítanak az esti égbolt szépségébe. Mindezt ráadásul nem csak a tengerentúlon tapasztalni, Magyarországról is érzékelhető: Fejes Zsolt amatőr csillagász szemtanúja is volt, amint a Starlink 25(!) eszköze elsuhant fölötte.

A csillagász hosszú bejegyzést szentelt a tapasztalataink. "Önmagával a tervvel kapcsolatban nem szeretnék ítéletet mondani, azonban mindenféleképpen van olyan vetülete, amely közvetlenül érint. Nem csak engem, a hobbicsillagászt, hanem bolygónk legnagyobb és legnagyszerűbb tudományos kutatóhelyeit is" – kezdte Fejes.

Hogy a látottakat, illetve az azzal való problémát szemléltetni tudja, a csillagász két képet mellékelt bejegyzéséhez. Mindkettő ugyanazon az égterületen, az Orion középső vidékénél készült, ám az egyik jóval korábban, 2017 decemberében. Ahogy Fejes írja, már ekkor is jelentős volt az egyéb világító testek jelenléte, azonban a Starlink-projekt esetében sokkal több csík fog látszódni. Íme tehát az első, még kevésbé szennyezett időkből származó kép:

©

És itt a másik, a péntek reggel összeszámolt/látott műholdakkal:

©

Fejes hangsúlyozza, hogy a kép csupán szimuláció, egy korábbi fotóra vetítette ki a reggel látott műholdakat. Ugyanakkor azt is írja,

ez nem jelenti azt, hogy a valóságban nem ilyen felvétel készült volna.

Elon Musk a tervei szerint több tízezer, összesen 42 ezer műholdat tervez pályára állítani. El lehet képzelni, mi következik akkor, amikor majd ezek is felkerülnek. Jelenleg egyébként néhány tucat kering odafent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A második hullámban is szépen veszik az új autókat a magyarok

A második hullámban is szépen veszik az új autókat a magyarok

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n

„Az, ami igazán szép, még előttem van, nem mögöttem” – SZFE-advent a hvg.hu-n