szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hivatalosan is március 14. lett a matematika világnapja. A dátumot naná, hogy nem véletlenszerűen választották.

A Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) és az UNESCO bejelentése szerint hivatalosan először hivatalosan 2020. március 14-én ünneplik meg a világnapot, melyet a Föld sok országával korábban is ezen a napon tartottak, a pí kerekített értéke, vagyis a 3,14 alapján. A nevezetes szám a kör kerületének és átmérőjének hányadosa.

Ez ugyan éppen a matematikusok esetében kissé furcsa hanyagság, de mivel 2020-ban a nevezetes nap szombatra esik, az első világnapot inkább március 13-án, pénteken ünneplik.

[Felrobbant az internet egy matekfeladat miatt, ezrek próbálják megoldani]

"A matematika a tudás és a tudomány fontos részét képezi az emberiség egész történetében. Napjainkra azonban a bonyolultság olyan fokát érte el, hogy sokan nem veszik észre, mennyire jelen van mindennapi életünkben" – mondta Christiane Rousseau, a Montreali Egyetem professzora, a projekt kezdeményezője az IMU részéről. Matematika mindenütt

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Gyurcsány a Szájer-botrányról: „Orbán és Szájer a két lábon járó nemzetbiztonsági kockázat”

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi