szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A YouTube-videós Daniel West elővette a mérnöki énjét, feláldozott két évet az életéből, és végre sikerült megépítenie a mesterséges intelligencia által működtetett építőkocka-válogató gépét.

Bár a legózásra sokan mint gyerekjátékra gondolnak, vannak olyan szettek, melyek kifejezetten bonyolultak – elég csak az Aston Martin kémautóra vagy a Bugatti Chironra gondolni. És minél bonyolultabb, minél több darabból áll egy szett, annál valószínűbb, hogy a tulajdonosa először is valamilyen rendszer alapján megpróbálja szortírozni a darabjait, nehogy egy is elvesszen. Ezt a feladatot megkönnyítendő állt elő a YouTube-videókat gyártó Daniel West egy ötlettel.

A Lego-kockákat válogató gépe – amely természetesen Legóból készült – a mesterséges intelligencia segítségével végzi el a rábízott feladatot. A mérnök egész pontosan egy neurális hálózatot használt arra, hogy azonosítsa, válogassa és rendezze a darabkákat – jóval gyorsabban és hatékonyabban, mint ahogy arra az ember képes.

West szerint a 10 ezer darabból álló gépet két éven át tervezte és építgette. Egyik legfontosabb részét egy Raspberry Pi jelenti: a miniatűr számítógép dolgozza fel a kamera által látottakat, majd adja át az eredményt annak a gépnek, ahol a válogató algoritmus fut.

A program West szerint az összes kockafajtát képes felismerni, mert előzetesen 3D-szkenneléssel olvasott be minden egyes darabot. A rendszer a látottakat hasonlítja össze ezzel az adatbázissal. Ha megvan az eredmény, azt visszaküldi a Raspberry Pinek, amely eldönti, hogy a 18 tároló közül melyikbe kell betenni az adott darabot. Egyetlen ilyen kör két másodpercbe telik, vagyis egy perc alatt 30 kockát szortíroz szét a gép.

A feltaláló szerint a gép több mint játék: az objektumfelismerő és -rendszerező technológia alkalmazható lenne például a webáruházak raktáraiban, ahol fontos, hogy minden egyes tárgy/termék a helyére kerüljön.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Különleges készletet dob piacra a Lego, videoklipet készíthetnek vele a gyerekek

Bonyolultabb, drágább és lassabb is lett a csomagküldés az EU és az Egyesült Királyság között

Bonyolultabb, drágább és lassabb is lett a csomagküldés az EU és az Egyesült Királyság között

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod