szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a szemünk nemigen tud különbséget tenni a hópelyhek között, valójában a természet csodálatos, egymástól gyökeresen különböző remekeiről van szó. Ezt mutatja be egy fotós képgyűjteménye.

Van, aki naplementét fotóz, más inkább állatokat, Alekszej Kljatov pedig a hópelyhek megörökítésében lát fantáziát. A hópehely valójában jégkristályok összeállásából keletkezik, és bár a formák eltérése nem mindig számottevő, valamennyi hópehely egyedi kialakítású. Elméletileg persze elképzelhető két teljesen egyforma hópehely – azonban – mutat rá a ZME Science – ennek igen kicsi a valószínűsége, ugyanis elképzelhetetlenül sok vízmolekula épít fel kristályokat eltérő sebességgel és formákkal.

A fotós szerint a hópelyhek (makró)fényképezése igazi kihívás, nemcsak azért, mert parányiak, hanem az utómunkák miatt is. Kljatov egész évben (nyáron is) dolgozik, hogy kibővítse, finomítsa hópelyheket tartalmazó gyűjteményét, egyébként árulja is a képeket.

Íme, néhány lenyűgöző felvétel a fotós gyűjteményéből, ha már nem lepett meg minket fehér karácsonnyal a természet.

©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek Izlandon

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

Földényi F. László: Vidnyánszky a művészeti életben azt teszi, amit a hazai oligarcháknak tenniük kell

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot

Orbán belengette, hogy a Fidesz elhagyja a Néppártot