szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre jobb üzletnek bizonyulhat a zsarolóvírusok (ransomware-ek) fejlesztése és terjesztése, ugyanis egyre több szervezet hajlandó váltságdíjat fizetni.

Az idei évben több mint a duplájára nőtt azon szervezetek száma, amelyek – miután zsarolóvírusok áldozatául estek – eleget tesznek a számítógépes bűnözők követeléseinek, Mindennek a hátterében ott van persze az is, hogy folyamatosan nő az ilyesfajta támadások száma.

A CrowdStrike által megrendelt globális felmérés szerint, ami 1900 vezető informatikai döntéshozó és szakember válaszaira épül az Egyesült Államokból, Kanadából, az Egyesült Királyságból, Mexikóból, Közel-Keletről, Ausztráliából, Németországból, Japánból, Franciaországból, Indiából és Szingapúrból, míg tavaly az érintettek 14 százaléka, addig idén már a 39 százaléka döntött úgy, hogy fizet a ransomware fejlesztőjének.

Teszik ezt annak ellenére, hogy a kiberbiztonsági cégek és a szakemberek egyaránt azt javasolják, hogy az áldozatok ne finanszírozzák a bűnözőket, viszont a szervezetek sok esetben ezt (a fizetést) tekintik hálózatuk helyreállításának leggyorsabb és legkönnyebb módszerének, még akkor is ha hatszámjegyű összegekről van szó. Mivel az érintettek fizetnek, a számítógépes bűnözők továbbra is folytatják, sőt erősítik ezt a fajta ténykedésüket (különösen, miután csekély a lebukás valószínűsége), és máris kialakult az ördögi kör.

Pedig lenne mód elkerülni az ilyesfajta támadásokat – jegyzi meg a ZDNet. Figyelni kell arra, hogy a hálózat eszközei, szoftverei megkapják a legaktuálisabb biztonsági frissítéseket, már csak azért is, mivel a ransomware-támadások nagy része ismert biztonsági réseket használ ki. Arról is érdemes gondoskodni, hogy ne használjanak alapértelmezett jelszavakat a hálózaton, illetve ahol csak lehetséges, vessék be a kétlépcsős hitelesítést. Persze a legfontosabb a rendszeres biztonsági másolatok készítése, és azt, hogy ezeket a másolatokat offline tárolják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

12,3 millió forintért keltek el Hitler jegyzetei

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

A szabadság ára: a rendszerváltás és a hétköznapok - Drótvágó sorozat 5. rész.

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre