szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brit kutatók szerint a jövőben még gyakoribbá válhatnak az Ausztráliát sújtó bozóttüzek, ha tovább melegszik a bolygó. Ez már nem játék.

Soha olyan meleg nem volt még Ausztráliában, mint tavaly. A hőség hatására ráadásul igen száraz időszak jellemezte a szigetország időjárását, ami nem meglepő mód kedvezett a sok helyen kialakuló bozóttüzeknek. Ám mindaz, amit most szokatlannak látunk, a jövőben teljesen “normális” jelenséggé válhat – derül ki a BBC szakírójának cikkéből.

Matt McGrath gyakran jelentkezik a klímaváltozás kapcsán felmerülő kérdésekkel. Egyik érdekes és aggasztó beszámolójában arról értekezett, hogy a klímakatasztrófa talán közelebb van, mint hinnénk. McGrath mindezt egy kutatói csoport véleményére hivatkozva írja, akik úgy vélik: a társadalom döntő része túl optimista a jövőt illetően.

[Elkeserítő a helyzet, sosem volt még ennyi szén-dioxid a levegőben]

A környezetvédelmi szakújságíró ezúttal az ausztrál bozóttüzek és következményeiről írt, melyhez a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) klímakutató csapatának előrejelzését is felhasználta. A Hadley Centre tudósai szerint ha a bolygó tovább melegszik, az olyan bozóttüzek, mint amelyek Ausztráliát sújtják, többé nem lesznek kirívó események.

Mert ez lesz az új “normális”.

©

Richard Betts professzor, a központ egyik szakértője szerint a mostani bozóttüzek “kóstolói” annak, amellyel egy felmelegedett világban az emberiségnek meg kell majd küzdeni. Ehhez ráadásul olyan sokat nem is kell melegednie a bolygónak – 3 Celsius-fok is elég hozzá.

A kutatók úgy vélik, a szabadban keletkező tüzeket eddig leggyakrabban természetes jelenségek okozták, de a melegedő bolygó miatt egyre biztosabbnak látszik, hogy az ember is hozzájárul a hasonló katasztrófák kialakulásához.

[Mad Max Ausztrália: akkora a hőség, hogy már a vizet is lopják egymástól az emberek]

Hogy a brit meteorológusok alátámasszák elméletüket, 57 olyan kutatási anyagot néztek át, melyek az éghajlatváltozás lehetséges hatásaival foglalkoznak, egészen 2013-ig visszamenőleg. A szakemberek azt találták, hogy a publikációk megerősítik feltételezésüket: az ember által kiváltott felmelegedés összefüggésben áll a szabadban keletkező súlyos tűzesetekkel.

A helyzet ráadásul nem csak Ausztráliára nézve bizonyult igaznak. Számos régiót hasonló veszély fenyeget a kutatók szerint, köztük az Egyesült Államok nyugati részét, Kanadát, Dél-Európát, Skandináviát és Amazóniát is. Ezt erősítette meg a Kelet-Angliai Egyetem professzora, Corinne Le Quéré is, aki szerint a következmények nem meglepőek.

©

“Amire szükség van, az, hogy a szén-dioxidot és más hosszú élettartamú üvegházhatású gázokat nettó nulla kibocsátásra csökkentsünk” – vázolta a megoldás kulcsát a tudós. Corinne Le Quéré szerint, ha nem cselekszünk, a globális felmelegedés sokkal rosszabb hatásait is megtapasztalhatjuk.

Az utolsó mérések szerint a világ körülbelül 1 Celsius-fokot melegedett az iparosodás óta, ám a környezetet szennyező kibocsátás drasztikus csökkentése nélkül a század végére elérhetjük a 3 fokos növekedést is. Utóbbi a tudósok szerint katasztrofális következményekkel járhat.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja a HVG Tech rovatának klímaváltozással is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!