szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tulajdonképpen semmi meglepő sincs abban, hogy a hackerek kihasználják az emberek félelmét, ezúttal például a koronavírustól. Nem érdemes ezért például a koronavírus ellenszerét vagy megelőzését hirdető e-mailek csatolmányaira vagy linkjeire kattintani.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az IBM X-Force és a Kaspersky kutatói fedezték fel, hogy hackerek spam e-maileket küldenek felhasználóknak, legitimnek tűnő információnak álcázva a rosszindulatú kártevőt. Az e-mailben az áll, hogy a koronavírus már felütötte a fejét Japánban, és azt kérik a címzettől, hogy nyissa meg a levél mellékletét, ebből ugyanis további információkhoz juthat az arcmaszkokkal és a vírus terjedésével kapcsolatban.  A melléklet megnyitása elindítja az Emotet néven ismert malware rendkívül rosszindulatú formáját, amely értékes személyes információkat – például a bankok bejelentkezési adatait – képes ellopni. A fertőzött eszköz további támadások indítására is felhasználható.

Az IBM kiberbiztonsági kutatói már korábban is megfigyeltek ilyen eseteket, azonban a közelmúltban egy újabb hullámot fedeztek fel, ami egyértelműen a koronavírushoz társítható. Ráadásul ebben az esetben a hackerek sikeresebbek lehetnek, miután nagyjából pánikhangulat van a világon a vírus miatt.

Az IBM jelentése elsősorban Japánt említi (feltehetően a TA542 hackercsoport áll mögötte), de állítólag az Egyesült Államokban is tapasztaltak már hasonlókat. Az IBM-nél arra számítanak, hogy a (közel)jövőben a koronavírus terjedésével párhuzamosan megnő majd az ilyen támadások száma, és más nyelveken is küldözgetnek majd riogató e-maileket a hackerek.

[A koronavírus miatt négy újabb gyártó fújta le az év egyik legjobban várt kiállítását]

Hasonlókra figyelmeztetett a Proofpoint biztonsági cég, náluk már vagy egy tucat országról tudnak, ahol felbukkantak olyasfajta e-mailek és rosszindulatú programok, amelyek a koronavírus témát vetik be csalinak. Azt is megfigyelték, hogy a támadók URL-eket regisztrálnak, és hamis webhelyeket is létrehoznak, hogy a koronavírussal álcázzák rosszindulatú tevékenységeiket.

A G Data szakértőinek figyelmeztetése szerint a kiszemelt áldozatok egy anyanyelvükön megírt levelet kapnak, mely úgy néz ki, mintha a helyi hatóságoktól érkezett volna, és a koronavírus-járvány megelőzésére vonatkozó információkat tartalmaz. A levélben arra figyelmeztetik az olvasókat, hogy a vírus megjelent a helyi tartományban, és arra kérik, nyissák meg a csatolt Word dokumentumot a fertőzés megelőzésére vonatkozó információk elolvasásához.

Persze felhasználóként is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne essünk a hackerek áldozatául. Ne nyissunk meg a szöveges vagy e-mailben küldött ismeretlen linkeket. Ne válaszoljunk a gyanús telefonhívásokra, és ne töltsük le azokat a mellékleteket, amelyeket nem kértünk. Ha többet szeretne megtudni a koronavírusról, akkor keressen a Google-n, és biztos, hogy talál biztonságos webhelyeket, amelyek tanácsot adhatnak ez ügyben – ajánlják a szakemberek.

Az is fontos, hogy csak a hivatalos frissítéseket telepítse telefonjára. Mindemellett futasson vírusvédelmi szoftvert, nemcsak a számítógépén, hanem az okostelefonján is, hiszen ezek az alkalmazások megvédik az eszközt a vírusoktól és más rosszindulatú programoktól.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

Orbán Viktor külön posztban búcsúzik az elhunyt Igaly Diánától

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Mi éri meg jobban: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel?

Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést

Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést