szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Foldit nevű játékban a fehérjék működéséről szerezhetünk fontos információkat, az elért eredményeket pedig a koronavírus ellen küzdő tudósok is hasznosíthatják.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A sima felhasználók is részesei lehetnek a koronavírus elleni küzdelemnek, ha letöltik és játszanak a Foldit nevű játékkal, amiben különféle fejtörőket kell megoldani, elsősorban a fehérjék és a sejtek kapcsolatáról – írta a The Next Web.

A játék nemrég a koronavírus főbb jellemzőit is megkapta, így a szoftver alkalmassá vált a Kínából indult betegség modellezésére. Ez azért hasznos a készítők szerint, mert a mutálódhatott kórokozó több területe még ismeretlen, a játékosok viszont segíthetnek ezeket felderíteni.

©

A Foldit teljesen ingyenes, emellett Windowsra, OSX-re és Linuxra is elérhető. Abszolút komoly munkára készült szoftverről van szó, így bizonyos szempontból nem is egy videojátékhoz kap hozzáférést a felhasználó, hanem egy sejtek és aminosavak vizsgálatához használható felülethez. A játékban puzzle módjára kell pakolgatni a sejteket, illetve megfigyelni magát a sejtalkotó folyamatot. Az így keletkező adatok nagy segítséget jelenthetnek a kutatóknak, hiszen olyan információkat is vizsgálhatnak, melyekre nincs idejük.

"Ha egy olyan fehérjét sikerülne tervezni, amely hozzákapcsolódik a koronavírus "spike" fehérjééhez, blokkolhatnánk az emberi sejttel való interakciót, a fertőzés pedig elkerülhető lenne" – összegezték a Foldit lényegét és célját a játék honlapján.

Ha más módon is segítené a tudósokat, egy másik írásunkat ajánljuk figyelmébe: Ha felrakja ezt a programot a számítógépére, ön is beszállhat a koronavírus elleni harcba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre látványosabb a neten a gyerekekkel szembeni erőszak a járványügyi korlátozások bevezetése óta

Egyre látványosabb a neten a gyerekekkel szembeni erőszak a járványügyi korlátozások bevezetése óta

4K-ban nézhet körül a Marsnak azon a részén, ahol a Perseverance landolt

4K-ban nézhet körül a Marsnak azon a részén, ahol a Perseverance landolt

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti