szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elektromos autók akkumulátorának közösségi felhasználása, demokratikus zöld energia, a napelemek telepítésének helyét optimalizáló rendszer és a telefont a sétálás közben keletkezett mozgási energiával folyamatosan töltő tok is szerepel a negyedik MVM Edison startupverseny döntőjébe került projektek között. A programban akár 50 millió forintos magvető befektetést is nyerhetnek a legjobbak.

Negyedik alkalommal hirdette meg startupversenyét az MVM Csoport, és úgy tűnik, az ötletgazdák igencsak megkedvelték a programot: idén rekordszámú, 220 pályázat érkezett. A szervező közlése szerint a kezdeményezés célja, hogy az újító ötletek megvalósulásához szakértői segítséget és akár befektetést is nyújtson, felkutatva a jövő legígéretesebb, kreatív, piacképes fejlesztéseit.

Az innovatív ötletek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobb 8 pályázó csapatot, akik a második forduló komplex, nyolchetes képzési programjában vesznek majd részt – a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel ezúttal online, április 6. és május 19. között. A csapatok a képzés során betekintést nyerhetnek a startupok világába, megismerhetik az ott használatos nyelvet és kifejezéseket, üzleti, kommunikációs ismereteket, készségeket sajátíthatnak el. A szakértői mentorprogram célja, hogy segítséget nyújtson az ötlet továbbfejlesztésében, piacra vitelében, mégpedig az alábbi csapatoknak.

A Charge 'n Roll ötletének lényege az elektromos autók akkumulátorában tárolt energia közösségi alapon történő megosztása egy mobilapp segítségével. Szerintük a közlekedési eszközök fejlődését az infrastruktúra fejlődésének is le kell követnie és a töltőállomások kiépítését is meg kell oldani. Erre kínál megoldást a Charge 'n Roll.

A Project Heline-t két gimnáziumi barát találta ki, akik mára mérnöki és üzleti tanulmányokat végeztek. Koncepciójuk lényege a zöld energiához való hozzáférés demokratizációja egy digitális peer-to-peer platform segítségével.

A Rollin Technologies nevű csapat ötletével indukciós töltőállomásokat szeretne megvalósítani a napjainkban egyre elterjedtebb elektromos rollerek számára.

A Solar DAO blockchain technológiával teszi lehetővé a legapróbb befektetést is megújuló energiás projektekbe. A crowdfundinghoz hasonló elven működő demokratikus befektetési alap a napenergiatermelés adaptációját hivatott gyorsítani.

A Kőmérő tagjai már két éve dolgoznak együtt különböző térinformatikai projekteken, a csapat egyik tagja fotogrammetriai szakember és 3D modellező, másikuk pedig adatbázis- és szoftverfejlesztő. Az általuk kitalált MyEnerGIS szolgáltatás a térinformatika eszközpalettáját felhasználva optimalizálja a napelemek telepítésének helyét. A MyEnerGIS a jövőbeli felhasználóknak információt nyújt többek között olyan kérdésekben, mint például hova érdemes napelemet telepíteni vagy egyáltalán megérné-e azt felszereltetni.

A Walk'2'Watt csapat alapkoncepciója egy olyan telefontok kifejlesztése, amely felhasználói beavatkozás nélkül képes okostelefonok töltésére. A speciális műanyagból készült tok a mozgás és a használat közben keletkező súrlódási energiát alakítja át elektromos árammá, amely a tokban elhelyezett lítium-polimer alapú akkumulátoron keresztül a telefon folyamatos töltését biztosítja.

Az AiVenture csapat 2017 októberében kezdett el együtt dolgozni, akkor személyre szabott chatbotokat fejlesztettek, ezzel a tapasztalattal kezdtél el a saját termékük fejlesztését. Mára létrehozták Amandát, az operációs rendszert, melyet speciálisan irodák és hotelek, azaz recepciókon történő feladatok automatizálására találtak ki.

A PiggyBanx csapat egy olyan applikációt dolgozott ki, amely segít pénzt megtakarítani. Alapfeltevésük, hogy a megtakarítást kényszerként élik meg az emberek, ezen az érzésen segít Piggy, a virtuális malacpersely. Piggy megoldást ad a rendszeres napi szintű megtakarításokra, ráadásul az élmény egy új szintre emelkedik a bankolásban.

A képzési programot követően a nyolc csapat a döntőben, szakmai zsűri előtt mutathatja be projektjét. A korábbi gyakorlattól eltérően idén első, második és harmadik helyezettet is hirdet majd a zsűri. Az első három helyezett csapat három, kettő, illetve egymillió forint támogatást kap, mindhárom csapat részt vehet a Lisszabonban megrendezett Web Summit 2020 rendezvényen, illetve nyertes csapatok minden tagja egyéves LinkedIn Premium Business előfizetést is kap. A legjobbaknak emellett a későbbiekben esélye lehet egy, legfeljebb 50 millió forint értékű magvető befektetés elnyerésére az MVM Csoport inkubátor cége, a Smart Future Lab Zrt. segítőivel, akik azon lesznek, hogy ötleteik befektetésre érett, „startup-ready” termékekké, szolgáltatássá nőhessék ki magukat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Szenteltvíz járvány idején: mit tanácsolnak a templomlátogatóknak?

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon